Murzynek z białek

Murzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności.
Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe).

Kakaowe ciasto z białek


Murzynek z białek

Składniki:

CIASTO
6 białek
120g cukru pudru
120g oleju kokosowego
160g mąki pszennej
50g kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA
50g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju


Murzynek z białek w polewie czekoladowej

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- białka ubić na sztywno
- do sztywnej piany z białek dodawać po jednej łyżce cukier, cały czas ubijać do wyczerpania cukru i uzyskania gęstej masy białkowej
- do ubijanych białek wlać cienkim strumieniem olej oraz dodać ekstrakt z wanilii
- mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia


Ciasto murzynek przepis

- składniki suche stopniowo (również po jednej łyżce) przesiewać do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć od razu do formy (nie powinno zbyt długo czekać na pieczenie)
- formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- ostudzone ciasto udekorować polewą


Murzynek z białek

- czekoladę połamać na mniejsze kawałki, umieścić ją z olejem w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczkę ustawić nad garnuszkiem z parującą wodą)
- rozpuszczoną czekoladę ostudzić, jeszcze płynną rozsmarować na wierzchu i/lub bokach ciasta
- ciasto udekorowane polewą pozostawić do jej zastygnięcia
- przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu (ze względu na polewę czekoladową)


Murzynek

9 komentarzy:

  1. świetny pomysł gdy zostaną nam niewykorzystane białka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma smakowity kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej kokosowy czym mozna zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny:) ja nakłułam ciasto wykałaczką i oblałam czekoladą jest wilgotniejszy. czy można dać pół na pół kakao z groszkami czekoladowymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać oprócz kakao trochę groszków czekoladowych, byle nie za dużo, bo mogą one za bardzo obciążyć ciasto na białkach.

      Usuń
  5. Lubię murzynka z gruszką czy można dodać

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.