Sernik z rabarbarem przygotowałam z własnoręcznie zmielonego twarogu. Taki sernik ma dość ciężką konsystencję, ale dzięki użyciu tłustego twarogu, nie jest suchy, ale kremowy i wilgotny. Na te dwie ostatnie cechy ma również wpływ długie pieczenie w niskiej temperaturze.
Temperatura pieczenia, a także gęsta masa serowa oraz bardzo krótkie mieszanie składników, sprawiają, że sernik gwałtownie nie rośnie i nie opada.
Kwaskowaty rabarbar wspaniale harmonizuje ze słodką masą serową, a cynamonowy kruchy spód dodatkowo wzbogaca smak.
Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm.
Sernik z rabarbarem
Składniki:
CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
60g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
MASA SEROWA
1kg tłustego twarogu
150g masła
120g cukru pudru
4 jajka
1 białko
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
NADZIENIE
300-350g rabarbaru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być z lodówki
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko (białko pozostawić do masy serowej) i cynamon
- składniki posiekać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia
- zimnym ciastem wylepić dno tortownicy, nakłuć widelcem
- kruche ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- upieczony kruchy spód ostudzić
MASA SEROWA
- twaróg zemleć dwukrotnie razem z masłem
- do zmielonego twarogu dodać jajka i białko (pozostałe z przygotowywania kruchego ciasta), domowy cukier waniliowy, przesiany cukier puder oraz obie mąki: ziemniaczaną i pszenną
- składniki krótko zmiksować (około 1 minuty) lub wymieszać trzepaczką
- rabarbar oczyścić, pokroić na nieduże kawałki, wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną
- masę serową przełożyć na podpieczony kruchy spód, wyrównać
- na masie serowej ułożyć dość gęsto kawałki rabarbaru, wciskając je lekko w masę
- sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni, piec 70-80 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku sernika
- sernik studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po ostudzeniu sernik schłodzić w lodówce przez całą noc lub 8-10 godzin
- sernik przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) pod przykryciem
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńperfekcyjny ten sernik i do tego wygląda po prostu obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWow, kochany serniczek. Dziękuje za przepisy na takie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńMmm, sernikowe marzenie :)
OdpowiedzUsuń