Murzynek z truskawkami to proste ciasto, do którego wykonania nie potrzeba miksera, a jedynie kilka podstawowych składników, a w nich między innymi kefir, który wpływa na wilgotność mi miękkość ciasta po upieczeniu. Całość zwieńczają truskawki, które w zależności od wielkości (ciężaru) mogą lekko zanurzyć się w rosnącym cieście lub pozostać na jego wierzchu.
Murzynek jest w smaku kakaowy, niezbyt słodki, a kwaskowate truskawki idealnie uzupełniają jego smak.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.
Murzynek z truskawkami
Składniki:
360g mąki pszennej
360g kefiru
120g cukru pudru
80g oleju kokosowego (lub innego)
3 jajka
30g (około 4 łyżki) kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
350-400g truskawek
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- truskawki umyć, pozbawić szypułek
- do miski wbić jajka, dodać przesiany cukier puder, roztrzepać
- do jajek dodać kefir, olej kokosowy oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać (najlepiej ręczną trzepaczką)
- do oddzielnej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche dokładnie wymieszać
- w kilku porcjach dodać składniki suche do mokrych, dokładnie wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek, przecięciem do góry
- ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze 170-180 stopni, piec przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić
- przechowywać pod przykryciem
przyznam, że z kefirem nie próbowałam ale Twój murzynek prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńNo no, wygląda idealnie :D
OdpowiedzUsuńO mniam, prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, piec z termoobiegiem czy bez? Zawsze mam problem z Tym :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej bez.
Usuń