Mus z truskawek i rabarbaru

Mus z truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :)
Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce.
Z poniższego przepisu można przygotować około 500g musu.

Mus truskawkowo-rabarbarowy


Mus z truskawek i rabarbaru

Składniki:

300g truskawek
300g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru (lub do smaku)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka (20g) masła

ewentualnie do zagęszczenia 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2-3 łyżkach zimnej wody

Mus z truskawek i rabarbaru do deserów

Wykonanie:

- truskawki umyć, pozbawić szypułek, większe owoce przekroić na pół
- rabarbar umyć, usunąć uszkodzenia, nie zdejmować skórki, pokroić go na małe kawałki
- do rondla z grubym dnem przełożyć masło, brązowy cukier, truskawki i kawałki rabarbaru
- dodać sok z cytryny, wymieszać


- całość podgrzewać do zagotowania i całkowitego zmięknięcia truskawek i rabarbaru, a także częściowego ich rozpadnięcia się
- mus należy co jakiś czas mieszać, zwłaszcza, kiedy sok odparuje, a konsystencja zagęści się
- mus jest gotowy, gdy owoce zmiękną i częściowo rozpadną się
- w tej fazie warto sprawdzić smak musu i ewentualnie go dosłodzić

Mus owocowy do deserów

- mus można pozostawić w takiej postaci lub rozdrobnić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję
- jeśli chcemy mieć bazę do ciasta kruchego, np. do tarty, można do gorącego musu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (1-2 łyżki na podaną ilość rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody lub według upodobań)
- mus z dodatkiem mąki, podobnie jak budyń, należy, ciągle mieszając, ponownie zagotować
- ostudzony mus przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce przez około tydzień

4 komentarze:

  1. truskawki i rabarbar to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma fantastyczny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna go zamrozic ? lub tak zeby byl na przyszly rok ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go zapasteryzować w słoiczkach. Nie mroziłam go, ale myślę, że też taka metoda powinna się sprawdzić.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.