Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce.
Z poniższego przepisu można przygotować około 500g musu.
Składniki:
300g truskawek
300g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru (lub do smaku)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka (20g) masła
ewentualnie do zagęszczenia 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2-3 łyżkach zimnej wody
Wykonanie:
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, większe owoce przekroić na pół
- rabarbar umyć, usunąć uszkodzenia, nie zdejmować skórki, pokroić go na małe kawałki
- do rondla z grubym dnem przełożyć masło, brązowy cukier, truskawki i kawałki rabarbaru
- dodać sok z cytryny, wymieszać
- całość podgrzewać do zagotowania i całkowitego zmięknięcia truskawek i rabarbaru, a także częściowego ich rozpadnięcia się
- mus należy co jakiś czas mieszać, zwłaszcza, kiedy sok odparuje, a konsystencja zagęści się
- mus jest gotowy, gdy owoce zmiękną i częściowo rozpadną się
- w tej fazie warto sprawdzić smak musu i ewentualnie go dosłodzić
- mus można pozostawić w takiej postaci lub rozdrobnić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję
- jeśli chcemy mieć bazę do ciasta kruchego, np. do tarty, można do gorącego musu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (1-2 łyżki na podaną ilość rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody lub według upodobań)
- mus z dodatkiem mąki, podobnie jak budyń, należy, ciągle mieszając, ponownie zagotować
- ostudzony mus przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce przez około tydzień
truskawki i rabarbar to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńMa fantastyczny kolor! :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna go zamrozic ? lub tak zeby byl na przyszly rok ?
OdpowiedzUsuńMożna go zapasteryzować w słoiczkach. Nie mroziłam go, ale myślę, że też taka metoda powinna się sprawdzić.
Usuń