Sekretem smaku tego ciasta jest biała czekolada. Nadaje ona nie tylko ciekawą, wilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób przełamuje słodycz ciasta, a także wzbogaca jego "zwyczajny" wygląd.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm.
Składniki:
250g mąki pszennej
100g masła
100g białej czekolady
100g mleka
75g domowego cukru waniliowego
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g truskawek
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do rondelka przełożyć masło i mleko, całość podgrzewać do rozpuszczenia się masła i osiągnięcia na tyle wysokiej temperatury, żeby czekolada mogła się w niej rozpuścić
- do mieszanki dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści
- mieszankę ostudzić
- w misce ubić jajka z cukrem przez co najmniej kilka minut
- do masy jajecznej dodać ostudzoną mieszankę, wymieszać lub zmiksować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- składniki suche przesiać do składników mokrych, delikatnie wymieszać
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy (będzie go niewiele), rozsmarować równą warstwą
- na wierzch ułożyć połówki truskawek, rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
ten dodatek białej czekolady sprawia, że jeszcze bardziej mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne było to ciasteczko, właśnie je wcinam i niebo w gębie. Jestem zdziwiona, że wyszło mi za pierwszym razem!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, musiało być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńIle tego cukru waniliowego ?
OdpowiedzUsuń75g.
UsuńPrzepis rewelacyjny, wykorzystuję go nieustająco w sezonie truskawkowym ;-) Pozdrawiam z Podkarpacia!
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam!
UsuńWitam.Mam truskawki mrożone mogą być?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy dodatkowo można dodać też biała czekolade w malych kawalkach tak ok50 g
OdpowiedzUsuńTak, można.
Usuń