Bułeczki są miękkie i puszyste, dość mocno wyrastają. Podczas rośnięcia sklejają się ze sobą, ale po upieczeniu dość łatwo je od siebie oderwać.
Rabarbar doskonale wzbogaca smak słodkiego ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu.
Z poniższego przepisu przygotowałam 9 dużych drożdżówek, upiekłam je w formie o wymiarach 28x27cm.
Bułeczki cynamonowe z rabarbarem
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
600g mąki pszennej
350ml mleka
20g drożdży
1 jajko
1 żółtko
100g cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
40g masła
szczypta soli
NADZIENIE
250g rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
20g masła
1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę
- w mące zrobić zagłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże i około 150ml lekko podgrzanego mleka (ma być letnie, nie ciepłe)
- składniki w dołku wymieszać z niewielką ilością mąki, do uzyskania konsystencji niezbyt gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia (15-25 minut)
- masło rozpuścić, ostudzić
- do miski z mąką i rozczynem dodać pozostałe mleko, jajko i żółtko, szczyptę soli, przesiany cukier puder oraz domowy cukier waniliowy
- składniki wymieszać do utworzenia się ciasta
- stopniowo dodawać masło, ciasto wyrabiać dłonią lub mikserem, aż będzie odchodzić od dłoni (może się nieco kleić, nie należy dodawać więcej mąki)
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- masło do nadzienia rozpuścić, ostudzić
- rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na 1-1,5cm kawałki, wymieszać z 1 łyżką brązowego cukru, odstawić
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować na niezbyt gruby placek
- placek posmarować masłem, posypać pozostałym cukrem oraz cynamonem
- na tak przygotowanym placku rozłożyć w niedużych odstępach od siebie około 3/4 przygotowanego rabarbaru
- placek zwinąć dość ciasno w rulon
- rulon pokroić ostrym nożem na tyle części, ile chcemy uzyskać bułek (u mnie 9 około 5cm kawałków)
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim w niewielkich odstępach od siebie ułożyć kawałki, rozcięciem do góry
- w każdej bułeczce w miejsca, w których nie ma jeszcze rabarbaru, powciskać kawałki, które pozostawiliśmy
- blachę przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia się bułek
- białko roztrzepać, posmarować nim wierzch wyrośniętych bułek
- blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 minut do zrumienienia
- upieczone drożdżówki ostudzić, przechowywać pod przykryciem
bułeczki wyglądają(i na pewno smakują) cudownie !
OdpowiedzUsuńcynamonki z rabarbarem muszą smakować genialnie!! :)
OdpowiedzUsuńWow, świetne bułeczki, koniecznie muszę się dowiedzieć jak smakują, a coś czuję, że będe zachwycona!
OdpowiedzUsuńMusiały wprost oszałamiać zapachem :)
OdpowiedzUsuń