Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu.
Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.
Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen.
Z podanej porcji upiekłam sporej wielkości 21 ciasteczek.
Ciasteczka dyniowe z cynamonem
Składniki:
CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g purée z dyni hokkaido (lub inne gęste) (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
80g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
POSYPKA
2-3 łyżki cukru
1-1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- składniki wyjąć wcześniej z lodówki
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać
- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi
- ciasto zafoliować i schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni
- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk
- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej
obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach
- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm
- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy
- ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy
- przechowywać w szczelnym pojemniku
Kształt i wielkość ciasteczek można dopasować do własnych upodobać, jednak nie radzę spłaszczać ich zbyt mocno podczas przygotowań, gdyż cały urok ciasteczek zawiera się w ich puszystym, miękkim wnętrzu.
Oj pycha uwielbiam dyniowe ciasteczka. Wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńprezentują się cudownie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszne ciasteczka. Ten kolor mnie powala :) Pysznie kuszą :)
OdpowiedzUsuńKolor jest rzeczywiście piękny, jak każdy wypiek z użyciem purée z dyni :)
UsuńWow! Wyglądają pięknie! I wszystkie składniki akurat mam w domu :D Będzie pieczenie!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo smak ciasteczek zachwyca :)
UsuńMam dynie około 25 kg ogromna i tak się zastanawiam co zrobić zupę krem mam 3 pojemniki wiec odpada sernik był ale ciasteczka to jest to! :) Poszperam na twoim blogu może znajdę jeszcze coś ;))
OdpowiedzUsuńCiasteczka są pyszne i na pewno warto je zrobić, bardzo polecam też korzenne ciasto dyniowe, ma niesamowicie delikatną, miękką strukturę po upieczeniu :)
UsuńWspaniale ciasteczka.Z checia je zrobie:)dziekuje
OdpowiedzUsuńAleż one są urocze :)
OdpowiedzUsuńA jak Pani robi to puree z dynii?
OdpowiedzUsuńDynię myję, porcjuję na mniejsze kawałki (ćwiartki), usuwam pestki. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, na nim układam kawałki dyni skórką do dołu, piekę w 180-190 stopniach do miękkości, w zależności od wielkości kawałków może to trwać od 45 minut do ponad 1 godziny). Miękkość można sprawdzić wykałaczką. Upieczoną dynię lekko studzę, łyżeczką wydrążam cały miąższ, następnie rozdrabniam blenderem lub przecieram przez sitko.
UsuńA czy można zamiast masła użyć oleju? :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takiej zamiany i obawiam się, że ciasteczka mogłyby nie mieć takiej konsystencji po upieczeniu jak z dodatkiem masła.
UsuńSą przepyszne, już robiliśmy 3 raz :) Super.
OdpowiedzUsuńCieszę się i zgadzam się - ciasteczka są pyszne :)
UsuńCiasto po wyrobieniu klei mi się do dłoni dodać jeszcze mąki?
OdpowiedzUsuńCiasto może delikatnie się kleić, ale powinno dać się dzielić na mniejsze części, aby uformować ciasteczka. Jeśli jest za wilgotne, można dodać nieco więcej mąki.
UsuńWłaśnie zajadam, naprawdę przepyszne�� polecam każdemu spróbować
OdpowiedzUsuńcoś z tymi proporcjami jest nie tak. być może moja dynia była zbyt wilgotna. ciasto było niemal pól-lejące. zwiększyłam o połowę ilość składników sypkich. w smaku, dynia jest praktycznie niewyczuwalna. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńProporcje przepisu są dobre. Zaznaczyłam przy składnikach, że puree z dyni powinno być gęste, najlepiej z dyni hokkaido. W przypadku innej dyni lub rzadkiego puree należy je odparować lub odcisnąć, żeby zgęstniało. Pozdrawiam :)
UsuńWYŚMietnite! Robiłam dla synka do przedszkola na Dzień Dyni ,wszystkim smakowały, a nauczycielki koniecznie chciały przepis. Dziś robie znowu( a puree podzieliłam na porcje i pomroziłam) cała zime mamy zamiar delektowac sie tymi ciasteczkami. Mniammm
OdpowiedzUsuńRobiłam już dwa razy te ciasteczka i wyszły mi rewelacyjnie! Są przepyszne i obłędnie pachną. Dzisiaj planuję dodać trochę więcej mąki żebym mogła uformować choinki �� Mam nadzieję, że mi wyjdą.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasteczka zachwycają smakiem nie tylko mnie 😄 Życzę powodzenia w pieczeniu choinek - z dodatkiem mąki bym nie przesadzała, żeby ciasteczka nie wyszły za twarde, można np. spróbować dać 1/3 a nie 1/2 łyż. sody. Polecam też przejrzeć na blogu przepisy na inne ciasteczka i pierniczki, może któryś również przypadnie do gustu, a ciasto będzie mniej delikatne i łatwiej będzie formować z niego różne kształty.
UsuńUwielbiam te ciasteczka są przepyszne <3
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Już wiem do czego wykorzystam jedną z dyń z mojej działki!
OdpowiedzUsuńCzy masło można zamienić na olej?
OdpowiedzUsuńWedług mnie zmieni to konsystencję ciasteczek.
UsuńZrobiłam ciasteczka, są cudowne! Jak długo mogą być przechowywane i w jakim pojemniku najlepiej, plastikowym czy może puszce metalowej jak przy pierniczkach?
OdpowiedzUsuńNajlepiej przechowywać w szczelnym naczyniu, nie ma dużego znaczenia, czy będzie to puszka, czy plastikowy pojemnik.
UsuńPojemnik znaleziony :) myśli Pani, że wytrzymają 2-3 tygodnie?
UsuńSzczerze mówiąc nie wiem, ponieważ u mnie zawsze znikały dużo szybciej ;)
UsuńRozumiem, dziękuję i pozdrawiam. Z pewnością przejrzę inne Pani przepisy!
UsuńRównież pozdrawiam! Z innych przepisów mocno polecam korzenne ciasto dyniowe, podobnie jak ciasteczka - jest pyszne.
UsuńMoje dzieci uwielbiają te ciasteczka. Same znikają nie wiadomo kiedy. Żeby starczyły na dłużej robię dziś z potrójnej porcji!!!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto może leżeć całą noc w lodówce a rano formować ciastka i piec? 😉 Ciasteczka są pyszne już kilka razy robiłam 😉ale tak się zastawiam nad tym dłuższym trzymaniem w lodówce 😉
OdpowiedzUsuńDzień dobry :)ciasteczka wyglądają super ;) Chciałabym przygotować takie na święta z użyciem formy silikonowej w różnych kształtach (bałwanki, choinki itp.) czy myśli Pani, że upieką się odpowiedni w takich foremkach czy raczej marne szanse? a może ma Pani jakis inny przepis na ciasto/ciasteczka z dodatkiem dyni, które mogłoby się udać w silikonowych foremkach? Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam doświadczenia z takimi foremkami, osobiście nie przepadam za tymi silikonowymi. Wydaje mi się jednak, że ciasto do takich foremek powinno być takie jak do muffinów, czyli lejące, a nie takie jak w powyższym przepisie na ciasteczka.
UsuńZ przepisów z dodatkiem dyni proszę spojrzeć na przepis na korzenne ciasto dyniowe, ale nie zagwarantuję, że ciasteczka wyjdą z zachowaniem kształtu. Proponuję przetestować i odpowiedź podać w komentarzu. Pozdrawiam.
Robiłam je już kilka razy i nie zamierzam próbować innych przepisów. Te są idealne :) właśnie dynia się piecze na puré i wieczorem robimy ciasteczka
OdpowiedzUsuńTo są najlepsze ciasteczka jakie zrobiłam, świetny przepis, super, że go odnalazłam, dzięki za podzielenie się nim :)
OdpowiedzUsuń