Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.
Sernik upiekłam w małej tortownicy o średnicy około 17cm, więc aby przygotować go w większej tortownicy, należy podwoić składniki.
Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.
Sernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
SPÓD
100g ciasteczek korzennych
35g masła
10g (1 łyżeczka) miodu
MASA TWAROGOWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka
100g kwaśnej śmietany 18%
85g śliwek suszonych
75g cukru
2 jajka
1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej
ziarenka z 1 laski wanilii
POLEWA
115g śliwek suszonych
75ml śmietanki 30%
75g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka wody
Wykonanie:
- ciasteczka rozdrobnić na proszek
- masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)
-ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić
- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni
- twaróg, śmietanę, cukier i przesianą mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników
- pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując
- do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszać
- boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy)
- na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki
- na śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać
- na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę)
- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić pod koniec przewidzianego czasu)
- upieczony sernik pozostawić na trochę w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, ostudzić
- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- następnego dnia sernik wyjąć z lodówki
- śliwki wypłukać, odsączyć, pokroić na duże kawałki
- śmietankę podgrzać na małym palniku, zdjąć, do gorącej wrzucać po kawałku czekoladę, wymieszać
- żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej
- żelatynę wlać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać
- polewę od razu wykładać na wierzch śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika
- sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce
- sernik należy kroić ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się śliwki z wierzchniej warstwy sernika
Sernik z suszonymi śliwkami należy przechowywać w lodówce. Spód z ciasteczek korzennych tuż po upieczeniu może się wydawać nieco twardy, jednak po jakimś czasie mięknie.
musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńCo za widok! Kiedy go zobaczyłam ten sernik, nie mogłam opanować śliny . Genialny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Krysiu :) Mnie najbardziej smakowała ta gruba warstwa czekolady ze śliwkami.
UsuńWygląda rozkosznie! <3
OdpowiedzUsuńZakochałam się od pierwszego wejrzenia :)
OdpowiedzUsuńPychota :D Brak mi słów :D
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wygląda baaardzo zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńZostala mi tylko polewa czekoladowa. Jutro dam znac jak smakuje...ale wiem ze bedzie zajebista ;)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik, bardzo polecam! A polewa.. to moje ostatnie odkrycie! Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda, poza tym oczywiście jest bardzo smaczna:-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, piec sernik w termoobiegu czy grzałka góra-dół?
OdpowiedzUsuńProponuję piec góra-dół, choć proszę sugerować się działaniem własnego piekarnika, tzn. jeśli inne serniki przy takich ustawieniach dobrze się pieką, to należy przy nich pozostać.
UsuńMozna skozystkac z 500 gram sera Philadelphia?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń