Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm.
Ciasto czekoladowe z musem kawowym
Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE
50g mąki pszennej
50g masła
100g cukru
30g czekolady mlecznej
1 jajko
3 łyżki mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
1 czubata łyżka kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
MUS KAWOWY
220g mascarpone
180ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
kakao do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO CZEKOLADOWE
- kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić
- masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem
- do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika
- dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao
- jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować
- dodać składniki suche, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto
- piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu
- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie
MUS KAWOWY
- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić
- zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki
- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady dodać 1-2 łyżki mascarpone, wymieszać, następnie czekoladę połączyć z resztą serka (czekolada nie może być za zimna, bo w kontakcie z serkiem zbyt szybko się zetnie)
- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować
- ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM
- ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy
- na ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej przez całą noc
- gotowe ciasto posypać z wierzchu równą warstwą kakao
- podawać schłodzone
Ciasto czekoladowe z powyższego przepisu jest lekko wilgotne i mocno sycące, z wyczuwalnym smakiem kawy. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że nie jest zbite jak brownies. Mus kawowy ma delikatną strukturę, a obecność białej czekolady sprawia, że jest dość mocno słodki, nie jest jednak przesłodzony, a w smaku wyraźnie kawowy.
Fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJakie warstwy! Musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda, pyszności:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Kusi swoim wyglądem. Uwielbiam ciasta z musami. Szkoda, że nie mogę się poczęstować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam musy....:) czy jest możliwość zastąpienia kawy np czekoladą?
OdpowiedzUsuńW składzie musu jest już biała czekolada, więc chcąc zrobić mus czekoladowy, zamieniłabym ją na czekoladę deserową lub mleczną i pominęła dodatek kawy. Możliwe też, że ilość żelatyny byłaby wtedy za duża, gdyż ciemna czekolada trochę lepiej wiąże masę.
UsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń