Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Ciasto czekoladowe z musem kawowym posmakuje każdemu, kto przygotowywał ciasto cappuccino z mojego przepisu. Mocno czekoladowy spód przykrywa rozpływający się w ustach mus kawowy. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, a ładnie udekorowane może znaleźć się na naszym stole podczas świąt lub innej wyjątkowej okazji.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm.

Ciasto czekoladowe z musem


Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Składniki:

CIASTO CZEKOLADOWE
50g mąki pszennej
50g masła
100g cukru
30g czekolady mlecznej
1 jajko
3 łyżki mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
1 czubata łyżka kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe

MUS KAWOWY
220g mascarpone
180ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

kakao do dekoracji


Ciasto z masą kawową

Wykonanie:

CIASTO CZEKOLADOWE
- kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić
- masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem
- do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika
- dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao


- jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować
- dodać składniki suche, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto
- piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu
- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie

Mus kawowy na cieście czekoladowym

MUS KAWOWY
- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić
- zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki


- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady dodać 1-2 łyżki mascarpone, wymieszać, następnie czekoladę połączyć z resztą serka (czekolada nie może być za zimna, bo w kontakcie z serkiem zbyt szybko się zetnie)
- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować
- ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników

Mus kawowy z mascarpone, śmietanki i białej czekolady

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM
- ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy
- na ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej przez całą noc
- gotowe ciasto posypać z wierzchu równą warstwą kakao
- podawać schłodzone


Ciasto czekoladowe z kawą

Ciasto czekoladowe z powyższego przepisu jest lekko wilgotne i mocno sycące, z wyczuwalnym smakiem kawy. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że nie jest zbite jak brownies. Mus kawowy ma delikatną strukturę, a obecność białej czekolady sprawia, że jest dość mocno słodki, nie jest jednak przesłodzony, a w smaku wyraźnie kawowy.

10 komentarzy:

  1. Jakie warstwy! Musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie wygląda, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie. Kusi swoim wyglądem. Uwielbiam ciasta z musami. Szkoda, że nie mogę się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam musy....:) czy jest możliwość zastąpienia kawy np czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składzie musu jest już biała czekolada, więc chcąc zrobić mus czekoladowy, zamieniłabym ją na czekoladę deserową lub mleczną i pominęła dodatek kawy. Możliwe też, że ilość żelatyny byłaby wtedy za duża, gdyż ciemna czekolada trochę lepiej wiąże masę.

      Usuń
  5. Pięknie wygląda, zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.