13 listopada 2013

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Po serii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku, dla chcących przygotować go w domu, polecam masę z przepisu na karpatkę, zaznaczając, że warto zmniejszyć ilość składników, żeby warstwa budyniowa nie była za gruba.
Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone.

ciasto z masą cappuccino i masą budyniową

Ciasto cappuccino bez pieczenia
Składniki:
masa budyniowa
2 budynie w proszku bez cukru
0,5l mleka
8dag margaryny
4 łyżki cukru

ciasto cappuccino z mascarpone, Śnieżką i budyniem

krem cappuccino
1 opakowanie Śnieżki
200ml mleka
8 czubatych łyżek cappuccino w proszku
250g serka mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
2/3 szklanki ciepłej wody

16 herbatników
4 kostki czekolady deserowej do dekoracji

ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino

Wykonanie:
- tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia (najlepiej blachę posmarować tłuszczem, wtedy papier lepiej się trzyma)
- herbatniki łamać na mniejsze kawałki i układać koło siebie przykrywając dno tortownicy
- mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń
- gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników
- całość pozostawić do ostygnięcia
- mleko na masę cappuccino zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić
- żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia
- do zimnego mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach
- do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować
- rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając
- masę wylać na gotową masę budyniową
- tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą

ciasto z masą budyniową i masą cappuccino

Ciasto cappuccino jest połączeniem dwóch smaków: dolna masa budyniowa jest słodka, górna warstwa cappuccino - lekko kawowa, a ogólną słodycz ciasta równoważy starta czekolada deserowa. Herbatniki pod wpływem gorącej masy budyniowej stają się idealnie miękkie i tworzą dwie dodatkowe warstwy ciasteczkowe.
Takie ciasto można wykonać w większej blasze i podawać krojone w kostkę, ja mam jednak słabość do ciast podawanych z tortownicy, dlatego te na zimno lądują u mnie zazwyczaj w okrągłej blaszce.

43 komentarze:

  1. Mniam, ciasta z budyniem są przesmaczne! Twoje cappuccino wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale, tak leciutko i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast śnieżki można użyć śmietanki kremówki? :) Nie lubie tych śmietan z paczka :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa ze Śnieżką jest trochę lżejsza, ale oczywiście można użyć kremówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam kilka pytań.
    Czy cisto można zrobić w blaszce, jeśli tak to jakie wymiary?
    Jaki smak budyniu?
    Jaki smak cappuccino?
    I ile tej śnieżki(bo to taka w proszku tak?)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiadam :)
    1) Ciasto można zrobić w dowolnej blaszce, mój przepis jest na tortownicę 21cm, więc jeśli blacha będzie sporo większa, np. prostokątna, to warto zwiększyć proporcje 1,5 lub 2 razy.
    2) Najlepszy będzie budyń waniliowy lub śmietankowy.
    3) Cappuccino może być dowolne - ja daję waniliowe.
    4) Śnieżka w proszku - 1 opakowanie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wyglada , uwielbiam takie ciasta z masami wyprubuje na pewno.pozdrawiam;

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis jest fantastyczny :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie chyba zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest pyszne, mam nadzieje ze doczeka do jutrzejszych gosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Masa capuccino jest po prostu genialna! Dzięki dodatkowi serka mascarpone przypomina masę do tiramisu. Pamiętam, jak kiedyś szukałam przepisu na kawowy krem do tortu. Nie znalazłam nic sensownego. Masa capuccino idealnie się do tego nadaje. Co do masy budyniowej, to następnym razem budynie ugotuję z większą ilością mleka, gdyż z tych proporcji masa wyszła, jak dla mnie, nieco zbyt twarda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepraszam za ten usunięty komentarz. Tak to jest, jak człowiek robi coś po raz pierwszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. zamierzam dziś podejść do tego ciasta ponieważ nie mam reki do pieczenia :D ale chce je zmodyfikować trochę... i zrobić cos ala kokosowe... i moje pytanie takie czy jeśli dodam do masy budyniowej wiorki koksowe to nic się nie stanie ? a i czy jak posypie na swieza pianke wiorki dla ozdoby to czy się nie zatopią? jestem swiezakiem jeśli chodzi o ciasta stad moje pytania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A o jakim smaku będzie masa z mascarpone? Myślę, że ciasto kokosowe najlepiej byłoby zrobić dodając właśnie do niej wiórki kokosowe. Co do budyniu, można spokojnie dodać wiórki do mleka, które gotujemy na budyń. Jeśli chodzi o dekorację, wiórkami proponuję posypać lekko schłodzone ciasto (czyli tuż po zrobieniu schłodzić krótko, żeby masa lekko zaczęła tężeć) - wtedy na pewno nie zmieszają się one z masą.

      Usuń
  15. A czy można zamiast cappuccino dodać zwykłą rozpuszczalną kawę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć kawy rozpuszczalnej, najlepiej przygotować napar z kawy i niewielkiej ilości wody. Możliwe, że będzie trzeba dodatkowo dosłodzić masę, gdyż cappuccino w proszku zawiera w składzie cukier.

      Usuń
  16. żeby był mocno kawowy smak ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis jest rewelacyjny! Mój ulbiony ostatnio. Zmodyfikowałam i zamiast herbatników używam biszkoptów, a do masy dodaję kawy - dwie łyżki - dla mnie wystarczy słodyczy ze śnieżki i cappuccino ;)
    Nawet nie rozpuszczam kawy i cappuccino w gorącym mleku tylko dopypuję w trakcie ubijania śnieżki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :-) Zanim zaczęłam prowadzić bloga, a tym samym, wymyślać ciągle nowe przepisy, ciasto cappuccino było jednym z moich ulubionych.

      Usuń
  18. Witam:) Nie jestem mistrzem wypieków, będzie to moje pierwsze ciasto ,,bez pieczenia"... Mam więc pytanie: czy masa budyniowa się nie rozpuści jeżeli nie dodamy do niej żelatyny? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa budyniowa po ostygnięciu robi się bardzo gęsta, więc nie ma obaw, że się rozpłynie (zwłaszcza, że robi się ją z mniejszej ilości mleka niż tradycyjny budyń). Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. a żelatynę przed podaniem do masy trzeba jakoś rozpuścić czy taką zwartą mam dodać :) ? Proszę odpisz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, żelatynę należy rozpuścić w wodzie, jest to napisane w treści przepisu, proszę dokładnie przeczytać sposób wykonania :-)

      Usuń
  20. Ciasto jest genialne i baaardzo smaczne;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. https://www.facebook.com/160839534083063/photos/a.161609194006097.1073741829.160839534083063/353606938139654/?type=1&theater Robimy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na opinię oraz zdjęcie - można wrzucić na fanpage Smakołyków :)

      Usuń
  22. A bez dodawania żelatyny wyjdzie? Mam awersję do żelatyny :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez żelatyny masa może być dość luźna. Być może pomogłaby zamiana Śnieżki w proszku i mleka na śmietankę 36%, która powinna dobrze się ubić i utworzyć z mascarpone zwartą masę, z tym, że należałoby wsypać proszek cappuccino bez rozpuszczania lub rozpuścić go dzień wcześniej w gorącej śmietance, a następnie śmietankę schłodzić przez noc w lodówce. Kremami ze śmietanki i mascarpone przekładam biszkopty i po schłodzeniu są one bardzo zwarte, ale nie robiłam aż tak grubej warstwy kremu (jak w tym przepisie) bez żelatyny, więc nie zagwarantuję, że się uda :)

      Usuń
  23. Nieco zmodyfikowałam przepis, ale ciasto i tak wyszło baaaardzo smaczne;)) Dziękuję! Pozdrawiam Magda
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/11/ciasto-cappuccino-bez-pieczenia.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Mozna uzyc zelatyny agar, jest to zelatyna z rosliny i jest w 100% naturalna! Dostepna powinna byc w kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia. Ja nie uzywam tej spozywczej wieprzowej- mega swinstwo. Naprawde warto dolozyc kilka zlotych wiecej i miec produkty bez chemii! Lepiej mniej i porzadnej jakosci, niz wiecej i tanio, bo potem nie ma co sie dziwic skad sie biora rozne choroby, jak my od dziecka jemy chemie. Pracuje w sklepie wlasnie ze zdrowa zywnoscia i to niesamowite, same mamy do mnie przychodza, ze ich dziecko chorowalo, ciagle jakies alergie. A od kiedy zwracaja uwage na zywnosc i kupuja mniej, ale lepiej, czyli bez chemii, to problemy jak reka odjal! Takze to mowi samo za siebie. Wybaczcie za to wtracenie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepraszam, ale muszę to dopisać. Z powyższym wpisem zgadzam się o tyle, że w większości produktów jest mnóstwo chemii, która powoduje wiele chorób i należy uważać co się je. Jednak co do Agar Agar to nie polecam ze względu to, że jest produktem trudno przyswajalnym przez człowieka, a to za sprawą GALAKTOZY, którą posiada. Proces przyswajania Galaktozy w organizmie człowieka nie zawsze prawidłowo, zwłaszcza u dzieci. Powstają wtedy toksyczne związki chemiczne, które odkładając się w różnych narządach, powodują wystąpienie niepożądanych objawów i rozwój choroby zwanej galaktozemią. W dalszych skutkach nawet niedorozwój fizyczny i psychiczny. DLATEGO ZDROWO ALE WSZYSTKO Z GŁOWĄ, w dobie interneru o każdym składniku można znaleźć wiele cennych informacji. Zdrowia życzę!
    - Ela (świetny przepis, jutro robię :) )

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam pytanko: masa budyniowa ma 4 składniki
    2 budynie w proszku bez cukru
    0,5l mleka
    8 dag margaryny
    4 łyżki cukru
    Czy dobrze zrozumiałam, że te 0,5 l mleka trzeba "podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń" a następnie ten budyń przygotowany na jednej połowie mleka połączyć z margaryną, rozpuszczoną z drugą częścią melka??? Proszę odpisz w miarę możliwości szybciutko, dzieki z góry!
    -Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko dzielimy na dwie części, 250ml zagotowujemy z margaryną i cukrem, w drugim 250ml rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy pierwsza część się zagotuje, wlewamy do niej drugą część i gotujemy budyń :)

      Usuń
  27. czym zastąpić mascarpone? serem na sernik czy serkiem homogenizowanym? ile wtedy dać sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa z mascarpone ma odpowiednią konsystencję i smak, więc nie zamieniałabym tego serka na inny. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie można użyć mascarpone, zarówno serek twarogowy z wiaderka, jak i homogenizowany mogą zostać wykorzystane do przyrządzenia masy. Z każdym z tych serków smak i konsystencja masy będzie trochę inna, ilość serka powinna byc taka sama jak mascarpone.

      Usuń
    2. Dzięki :) Chciałam dziś zrobić, ale nie dostałam tego serka u nas. Zrobię na niedzielę, jak już mascarpone kupię :D

      Usuń
  28. A po co blache okladac papierem?? Ciasto moze sie przykleic do blachy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj wykładam formy papierem, żeby nie miały styczności z blachą (zwłaszcza, jeśli jest to zwykła blacha metalowa), nie ma też ryzyka, że masa pęknie w którymś miejscu podczas zdejmowania obręczy tortownicy.

      Usuń
  29. Aha dziekuje bardzo za szybka odpoqiedz bo dzisiaj po poludniu bede robic:-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń