Korzenne ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami. Tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków owsianych, które zamieszczałam kilka postów wcześniej, a oprócz tego kuszą nas swoim cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia.

korzenne ciasteczka z płatków owsianych


Korzenne ciasteczka owsiane

Składniki:

100g (9-10 łyżek) płatków owsianych
4 łyżki cukru
5 łyżek (50g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka mąki do podsypania

korzenne ciasteczka owsiane

Wykonanie:

- do miski przełożyć składniki suche: płatki owsiane, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy, potrząsnąć kilka razy, żeby się wymieszały
- masło lub margarynę stopić, po lekkim ostudzeniu dodać ją do przygotowanych składników


- dodać jajko, wszystko wymieszać (najlepiej nożem lub łyżką)
- ciasto będzie mocno klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki
- dla ułatwienia, przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek, można zanurzać dłonie w zimnej wodzie

ciastka korzenne owsiane

- uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając
- na talerzyk wysypać łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószyć od spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze
- tak uformowane ciastka ułożyć na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury przyjmą one bardziej spłaszczoną formę
- piec w 180 stopniach przez około 25 minut
- po wyjęciu z piekarnika ciastka mogą być lekko miękkie z wierzchu, ale stwardnieją po wystygnięciu


ciastka korzenne z płatkami owsianymi

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasteczka owsiane! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie takie domowe ciasteczka ale te są wyjątkowo pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na ciasteczka z kolorowymi drażami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że owsiane to jeszcze w korzennych smakach- świetne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności tu serwujesz, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mogłabyś podać kaloryczność tych ciasteczek?,z góry bardzo ci dziękuję.
    ALICJA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność całego przepisu to 1291kcal, niestety nie pamiętam, ile ciastek wyszło z takich proporcji, gdyż dawno je piekłam i tego nie zanotowałam.

      Usuń
  7. Piekłam je wczoraj, użyłam cukru trzcinowego, mąki pełnoziarnistej i dodałam do nich trochę suszonej żurawiny, wyszły rewelacyjnie. :)
    Następnym razem dodam orzechów włoskich i zmniejszę ilość cukru, dla zdrowotności. :)
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zastąpić margarynę olejem roślinnym? Dziękuję, Kaśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można zastąpić masłem, z olejem niestety nie próbowałam.

      Usuń
  9. ciasteczka są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne! Dodatek przypraw korzennych nadaje im świątecznego charakteru. Wszystkie ciastka z płatków owsianych bardzo mi smakują, ale te są zdecydowanie moim numerem jeden :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, wyszły świetne. Użyłam masło. Chciałabym przygotować więcej ciastek za jednym razem (ok. 100) i zastanawiam się nad proporcjami składników. Czy można prosić o podpowiedź? Dziękuję, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam, ile ciastek wyszło z przepisu. Napisz, ile ich upiekłaś, a pomogę przeliczyć proporcje składników.

      Usuń
    2. Mi wyszło 17 sztuk. :)

      Usuń
    3. Proporcje składników na około 100 sztuk:
      600g płatków owsianych
      300g mąki
      480g masła
      24 łyżki cukru
      6 jajek
      3 łyżeczki cynamonu
      3 łyżeczki przyprawy do piernika
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Serdecznie dziękuję. :)

      Usuń
  12. Bardzo interesujące połączenie. Ciasteczka korzenne, o charakterystycznym smaku z dodatkiem płatków owsianych. To z pewnością bardzo smaczna i pożywna przekąska. Świetny pomysł i przepis!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.