Korzenne ciasteczka owsiane
Składniki:
100g (9-10 łyżek) płatków owsianych
4 łyżki cukru
5 łyżek (50g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka mąki do podsypania
Wykonanie:
- do miski przełożyć składniki suche: płatki owsiane, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy, potrząsnąć kilka razy, żeby się wymieszały
- masło lub margarynę stopić, po lekkim ostudzeniu dodać ją do przygotowanych składników
- dodać jajko, wszystko wymieszać (najlepiej nożem lub łyżką)
- ciasto będzie mocno klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki
- dla ułatwienia, przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek, można zanurzać dłonie w zimnej wodzie
- uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając
- na talerzyk wysypać łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószyć od spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze
- tak uformowane ciastka ułożyć na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury przyjmą one bardziej spłaszczoną formę
- piec w 180 stopniach przez około 25 minut
- po wyjęciu z piekarnika ciastka mogą być lekko miękkie z wierzchu, ale stwardnieją po wystygnięciu
Uwielbiam ciasteczka owsiane! Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie takie domowe ciasteczka ale te są wyjątkowo pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na ciasteczka z kolorowymi drażami :)
Musiały pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńnie dość, że owsiane to jeszcze w korzennych smakach- świetne !
OdpowiedzUsuńPyszności tu serwujesz, mniam!
OdpowiedzUsuńczy mogłabyś podać kaloryczność tych ciasteczek?,z góry bardzo ci dziękuję.
OdpowiedzUsuńALICJA
Kaloryczność całego przepisu to 1291kcal, niestety nie pamiętam, ile ciastek wyszło z takich proporcji, gdyż dawno je piekłam i tego nie zanotowałam.
UsuńPiekłam je wczoraj, użyłam cukru trzcinowego, mąki pełnoziarnistej i dodałam do nich trochę suszonej żurawiny, wyszły rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodam orzechów włoskich i zmniejszę ilość cukru, dla zdrowotności. :)
Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)
Dziękuję :)
UsuńCzy można zastąpić margarynę olejem roślinnym? Dziękuję, Kaśka
OdpowiedzUsuńNa pewno można zastąpić masłem, z olejem niestety nie próbowałam.
Usuńciasteczka są pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńPrzepyszne! Dodatek przypraw korzennych nadaje im świątecznego charakteru. Wszystkie ciastka z płatków owsianych bardzo mi smakują, ale te są zdecydowanie moim numerem jeden :-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszły świetne. Użyłam masło. Chciałabym przygotować więcej ciastek za jednym razem (ok. 100) i zastanawiam się nad proporcjami składników. Czy można prosić o podpowiedź? Dziękuję, Agnieszka
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam, ile ciastek wyszło z przepisu. Napisz, ile ich upiekłaś, a pomogę przeliczyć proporcje składników.
UsuńMi wyszło 17 sztuk. :)
UsuńProporcje składników na około 100 sztuk:
Usuń600g płatków owsianych
300g mąki
480g masła
24 łyżki cukru
6 jajek
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozdrawiam :)
Serdecznie dziękuję. :)
UsuńBardzo interesujące połączenie. Ciasteczka korzenne, o charakterystycznym smaku z dodatkiem płatków owsianych. To z pewnością bardzo smaczna i pożywna przekąska. Świetny pomysł i przepis!
OdpowiedzUsuń