11 października 2013

Ciastka z płatków owsianych

Kontynuując wątek słodkości w formie niedużej, po muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów.

ciastka z płatkami owsianymi

Ciastka z płatków owsianych
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (ok.300g)
0,5 szklanki mąki (100g)
0,5 szklanki cukru
125g margaryny lub masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g)

ciastka z płatkami owsianymi i ze słonecznikiem

Wykonanie:
- margarynę stopić i ostudzić
- do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik
- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)
- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek
- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego

ciastka ze słonecznikiem

- kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm
- układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach
- piec w 180stopniach przez 25 minut
- ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu

chrupiące ciastka z płatkami owsianymi

Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. Nie są zbyt słodkie, więc powinny smakować również zwolennikom mniejszej ilości cukru w produktach. Z powyższego przepisu upiekłam 22 ciastka.

29 komentarzy:

  1. Zjadłabym :) bardzo lubię takie owsiane łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami :) Musiały wspaniale chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka !

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam ciasteczka z płatków owsianych po raz pierwszy w/g przepisu/bez slonecznika,bo nie mialam/.Wyszły świetne.Będę piekła z różnymi dodatkami.Bardzo dziękuję za przepis.Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się bardzo, że przepis się przydał. Życzę smacznych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ciasteczka z dodatkiem słonecznika i rodzynek.Są Swietne!!!!! Czekam na przepis babki ucieranej z maka ziemniaczaną .Pani przepisom można śmiało zaufac.Dziękuje i pozdrawiam,Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję, Pani Krystyno. Na pewno znajdzie się na moim blogu w niedalekiej przyszłości przepis na babkę piaskową :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie za ciekawe troche za mało bakalii i orzechów a ciasto zdecydowanie za słodkie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Bakalii nie ma, bo to nie są ciastka z bakaliami, a z samym słonecznikiem. A co do słodyczy, jest to sprawa bardzo indywidualna, co dla kogo jest słodkie - polecam robić przepisy "pod siebie", samej zdarza mi się zmniejszać ilość cukru w jakimś przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne ciasteczka ja dodałam trochę kakao i orzechów laskowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciastka są pyszne :) Ja dodałam jeszcze rodzynki orzechy włoskie i ziemne. PYCHA !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne:) Dzięki za super przepis:)
    pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  13. Naprawdę świetny przepis :) Idealnie dobrane składniki. Zamiast cukru dodałam jedynie cukier trzcinowy, ciemny. Żeby były bardziej kruche, bardziej je też spłaszczyłam. Wyszły genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdził :)

      Usuń
  14. te ciasteczka są absolutnie przepyszne! <3 wczoraj robiłam wersję z orzechami włoskimi a dziś w domu nie ma już żadnego, więc robię powtórkę ale z migdałami :D świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam wczoraj, dzisiaj w pracy wszyscy zachwyceni, dla mnie przepis rewelacyjny, bardzo prosty i szybki. Ja użyłam mąki pelnoziarnistej i masła zamiast margaryny co daje przyjemnie maślany smak ... Są mega kruche, POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasteczka są pyszne! Bardzo dobry przepis. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobilam te ciasteczka, w smaku super (dodalam garstke zurawiny i kilka daktyli), z pewnoscia zrobie je jeszcze nie raz. Problem w tym ze wyszly bardzo suche i niektore wrecz sie kruszą a moi domownicy wola roszke bardziej wilgotne. Co zrobic zeby nie wychodzily takie suche???
    Bardzo prosze o rade.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może chodzi o różnice w składnikach, np. mniej wilgotna mąka, mniejsze jajka lub rodzaj tłuszczu. Masło zamiast margaryny może wpłynąć na dużą kruchość. Proponuję delikatnie poeksperymentować z proporcjami, dać nieco mniej mąki lub płatków, a także formować dość grube ciasteczka, które po upieczeniu powinny być mniej suche. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  18. Żeby ciasto podczas formowania nie kleiło się do rąk wystarczy wsadzić je przynajmniej na 30 min do lodówki... moim zdaniem wystarczy też max 15 min pieczenia :) smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Długo szukałam przepisu na idealne ciasteczka owsiane i właśnie znalazłam! :) Bardzo dziekuję, będę je piekła nieraz, również z niewielkimi modyfikacjami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój przepis przypadł do gustu. Modyfikacje i różne dodatki są wręcz wskazane, dzięki temu mamy nowe odsłony smakowe ulubionych ciasteczek :)

      Usuń
  20. Obłędnie dobre! Zwłaszcza, gdy jeszcze nie do końca wystygną i są lekko miękkie. Absolutnie nie są za słodkie, jak ktoś tu sugeruje. Nie lubię zbyt słodkich wypieków, a te są naprawdę mało słodkie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mogłabym je jeść garściami :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Są super :-) Dodałam poza pestkami słonecznika, pestki dyni i orzeszki piniowe, bo taką miałam mieszankę :P

    OdpowiedzUsuń