Karpatka
Składniki:
CIASTO
1 szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
KREM
2 szklanki mleka
200g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 I 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
Wykonanie:
- wodę zagotować z masłem, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić
- do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować
- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy
- piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu
- z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać
- resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń
- budyń ostudzić, przykrywając go szczelnie folią spożywczą tak, żeby stykała się z wierzchem budyniu
- utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce
- jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć drugim płatem, całość mocno schłodzić (najlepiej całą noc)
- podawać krojąc w kwadraty
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam moje ulubione ciasto z dzieciństwa... Ale mi smaka narobiłaś...
OdpowiedzUsuńDo tej pory uwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńKarpatki podejmowałam się tylko z półproduktów, ale może spróbuję z Twego przepisu?
OdpowiedzUsuńa jaki jest rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że w przepisie pominęłam wielkość formy, a dawno już nie przygotowywałam tej karpatki, więc nie jestem pewna co do rozmiarów, ale wydaje mi się, że robiłam ją w formie 23x28 lub 24x34. Myślę, że w obu tych formach karpatka się uda, co najwyżej grubość ciasta i kremu będzie nieco inna.
Usuń