Ciasto piankowe na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które posmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy - kakaowa i śmietankowa, obie o strukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka.
Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika.
Ciasto piankowe na herbatnikach
Składniki:
230g serka homogenizowanego naturalnego
120ml śmietanki 30%
4 białka
90g (niecałe pół szklanki) cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek wody
20 herbatników
Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę)
- połowę serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć z serkiem
- 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej aż żelatyna się rozpuści, wymieszać
- 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając połowę cukru
- do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać
- żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki)
- masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać
- całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia się masy
- drugą masę wykonać analogicznie do pierwszej, z tym, że do serka zamiast kakao dodać cukier wanilinowy
- gotową masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą masę kakaową, wyrównać, przykryć herbatnikami i ponownie schłodzić do zastygnięcia wierzchniej warstwy
Ciasto piankowe na herbatnikach to doskonała okazja do wykorzystania nadprogramowych białek. Po przygotowaniu należy je kroić tak, by jeden herbatnik na wierzchu i jeden na spodzie ciasta stanowiły kanapkę.
Jeśli chcemy przygotować bogatsze w smaki ciasto, wierzch można udekorować polewą czekoladową.
Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńnapewno sprobuje:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńŚwietny pomysł i prezencja ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam patrzeć na ciasta, które się kroją na takie równe geometryczne kawałki. takie proste, a takie fajne [;
OdpowiedzUsuńPrzeuroczo wyglądają jako takie kanapeczki <3
OdpowiedzUsuńciasto wygląda wprost idealnie...mniam...bardzo lekka kanapeczka :)
OdpowiedzUsuńMmm, podoba mi się :) Zapisałam sobie przepis, i zrobię, zanim nadejdzie zima... ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :):)
OdpowiedzUsuńwlaśnie zrobiłam :) jutro degustacja
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńNa jaka wielkość foremki jest to przepis?
OdpowiedzUsuń25x14x7cm.
Usuńbez mikrofalowki rozumiem ze wystarczy kilka minut normalnie na kuchence czy jednak troszke dluzej?!
OdpowiedzUsuńŻelatynę można podgrzać na bardzo małej mocy palnika, trwa to krótko. Podgrzewamy tylko do momentu rozpuszczenia się żelatyny, nie może się zagotować.
UsuńDla mbie trochę niezrozumiały przepis. Albo za glupia jestem. Wykonanie wartsw troche nie jasne.
OdpowiedzUsuńProszę napisać, co jest niejasne, chętnie wyjaśnię :)
UsuńAle apetycznie prezentuje się to ciasto:D Koniecznie muszę podebrać Ci ten przepis i zrobić takie ciasto, bo na sam widok leci mi ślinka;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszne :)
UsuńBardzo proszę napiszcie mi ile to będzie 120 g śmietanki jak to przeliczyć np. na szklankę lub ml. dziękuję
OdpowiedzUsuńSzklanka śmietanki to około 240g, więc 120g to pół szklanki.
UsuńTu racja powinno być podane w ml
Usuń25x15x7 to nie za mała foremka przecierz to foremka od keksówki ;p ...
OdpowiedzUsuńKeksówki są węższe niż forma, w której było robione to ciasto. Z podanych proporcji wychodzi 10 kanapek, każda wielkości herbatnika (jak na zdjęciu). Na większą formę trzeba zwiększyć ilość składników.
UsuńJest problem z pianką ;/
OdpowiedzUsuńjaki problem?
Usuńtroszke nierozumiem tego przepisu,czy moglaby pani mi jeszcze raz napisac to wykonanie?poniewaz w tej obecnej wersji nie ma podane w jakim momencie dodac kakao i wg mnie z tego przepisu wyjdzie jednolita masa a nie tak jak na zdjeciu
OdpowiedzUsuńNa samym początku jest napisane, co zrobić z kakao. Przy łączeniu mas ważne jest, żeby nie mieszać/miksować ich zbyt mocno, żeby nie zaburzyć struktury białek lub ubitej śmietanki, wtedy nie ma prawa wyjść jednolita masa.
Usuńmi nie za bardzo wyszły
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho,trochę jest z nim roboty...ale efekt końcowy pycha.
OdpowiedzUsuńIle to ma kalorii orientuje sie ktos ? ;)
OdpowiedzUsuńJedna kanapka ma około 160-170 kalorii.
UsuńMimo tego ze troszke mi nie wyszło znikneły jak świeże bułeczki :):)
OdpowiedzUsuńPodstawą udanego przepisu jest delikatne połączenie składników, aby nie zaburzyć struktury ubitej śmietanki czy białek. Cieszę się, że smakowo kanapki się sprawdziły :)
Usuńczym można zastąpić kakao?
OdpowiedzUsuńPytanie, jaki jest powód zamiany - czy chodzi o alergię, czy po prostu o zmianę smaku masy. W pierwszym przypadku kakao można zastąpić karobem, w drugim - dowolnym składnikiem smakowym, np. kawą, aromatem.
UsuńPrzepiękne i widzę że bardzo proste :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć serka brzoskwiniowego?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście.
UsuńA czy Pani zdaniem trzeba wówczas zmienić proporcje cukru? Bo taki naturalny jest chyba niesłodzony.
UsuńNaturalny serek nie jest słodzony, więc na pewno można ograniczyć ilość dodanego cukru wykorzystując serek smakowy. Proponuję spróbować masę podczas dodawania cukru, czy jest wystarczająco słodka.
UsuńCzy mógłbym zamiast kakao użyć czerwonej galaretki ,aby efekt końcowy był biało-czerwona kanapka :) ?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć część opakowania czerwonej galaretki, zamieniając na nią żelatynę w jednej z warstw, wydaje mi się jednak, że kolor nie będzie aż tak intensywny. Może lepiej wzbogacić jedną z mas o nieco czerwonych owoców, np. malin? Na pewno sprawdziłby się też czerwony barwnik.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSpróbowałem dzisiaj zrobić ten przepis. Zobaczymy co wyjdzie. Miałem kilka pytań jako,że jestem amatorem i chciałbym udoskonalić moją umiejętność przyrządzania fajnych deserów :)
UsuńPytanie 1 . Czy żelatyna lekko podgrzana, powinna być w stanie płynnym za nim zostanie połączona z resztą ubitych białek ?
Pytanie 2 W jakiej postaci powinna być masa wlewana bezpośrednio na herbatniki ?
Pytanie 3 Jak długo powinno się chłodzić całość w lodówce?
1. Żelatynę podgrzewamy do momentu, aż się ponownie rozpuści (nie może się zagotować). Na chwilę pozostawiamy ją do ostygnięcia, do ciągle płynnej żelatyny dodajemy trochę białek i również płynną wlewamy do reszty białek. Jeśli żelatyna się wcześniej zetnie, nie będzie w stanie zespolić masy i będzie trzeba przygotować nową porcję żelatyny.
Usuń2. Masa powinna być lekko piankowa, nie może być za rzadka, to będzie oznaczać, że struktura ubitych białek została zaburzona.
3. Z tego, co pamiętam, kanapki dość szybko zastygają.
Pozdrawiam.
Rozumiem, a bez żelatyny ta masa piankowo-serkowa nie zastygłaby pomiędzy herbatnikami ?
UsuńNie zastygnie bez żelatyny, ubite białka nie są stabilną bazą.
UsuńEhh masz rację. Nie udało się tym razem, pierwsza masa nie połączyła się z żelatyną :(
UsuńMam nadzieję, że następnym razem się uda :)
UsuńPytanie: mieszkam w stefie geograficznej gdzie nie ma serka homogenizowanego jak w POlsce bywalo,
OdpowiedzUsuńa do tego nie wiem co to jest smietanka. Czy ktos moglby mi przypomniec co to jest serek homogenizowany to znaczy jaka ma consystencje I jaka zawartosc tluszczu.. czy to jest taki rzadki twarog dobrze zmielony I wymieszany z kwasna smietana czy cos?
a co to jest ta smietanka? jaki procent tluszczu to moze sobie jakos to znajde w innej postaci.
dziekuje za rady
Serki homogenizowane różnią się składem, więc i zawartością tłuszczu, wiele z nich jako dwa główne składniki wymienia twaróg i śmietankę. Konsystencja serka homogenizowanego jest rzadsza niż zwykłego twarogu mielonego, tak jakby dodano do niego właśnie śmietankę lub jogurt.
UsuńŚmietanka 30% to rzadka śmietanka do ubijania, w Polsce jest też dostępna bardziej tłusta śmietanka 36%.
Wszystko bardzo smakowite 😃 ale mam pytanie:czy można zrezygnować z białek -surowe mi nie odpowiadają.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńW tym przepisie białka stanowią ważny element - sprawiają, że pianka jest puszysta. Można zamienić białka na ubitą śmietankę, ale nie podam dokładnych proporcji, proponuję zajrzeć do innych moich przepisów z kategorii: BEZ PIECZENIA, być może inna masa zainspiruje do zmiany powyższego przepisu pod swój gust. Pozdrawiam.
Usuńa zamiast żelatyny można połączyć białka z galaretką??
OdpowiedzUsuńNa pewno można zamienić żelatynę na jakąś ilość galaretki w proszku, ale nie podpowiem, jaką, bo nie robiłam takiej zamiany.
Usuńz czym lub do czego mam dodac rozpuszczona zelatyne?
OdpowiedzUsuńŻelatynę należy dodać do ubitych białek.
UsuńRobiłam fajne jak takie lody a do tego puszyste przez piankę
OdpowiedzUsuńPyszka,POLECAM
Kakao gorzkie czy slodkie?
OdpowiedzUsuńGorzkie.
UsuńWyglądem zachęca. Niestety jak dla mnie te ubite białka surowe nie do przełknięcia. Musiałabym inną masę zrobić. Ale wtedy to już byłby nie ten sam przepis. Ale ten oko cieszy.
OdpowiedzUsuń