Głównym składnikiem ciasteczek jest sezam, jako dodatku smakowego użyłam prażonych orzeszków ziemnych, można także wykorzystać inne orzechy.
Ciasteczka są proste w wykonaniu, chociaż ich formowanie jest dość pracochłonne - ważne jest, by przed upieczeniem były jak najcieńsze, więc każdą porcję masy należy maksymalnie rozpłaszczyć widelcem na papierze do pieczenia.
Z podanego przepisu można przygotować około 20 ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com.
Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
1 białko
2 łyżki (20g) cukru pudru
2 łyżki (25g) mąki pszennej
20g masła
75g sezamu
75g orzechów ziemnych prażonych
Wykonanie:
- masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia
- orzeszki drobno posiekać
- sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić
- białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać
- do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką)
- wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać tak, by masa była gładka
- do masy wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać
- UWAGA! masa powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt klejąca (w zależności od wielkości białka czy wilgotności mąki), można dosypać trochę więcej mąki lub bakalii
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na papier nakładać łyżeczką masę, rozpłaszczać ją widelcem tak, by powstałe ciastko było jak najcieńsze - jeśli po pewnym czasie widelec zaczyna się kleić do masy, wystarczy zmoczyć go w zimnej wodzie i osuszyć
- ciastko formować w okrąg, wyrównując brzeg wewnętrzną częścią widelca
- identycznie postępować z kolejnymi ciastkami, odstępy między nimi mogą być niewielkie, gdyż nie będą rosły podczas pieczenia
- gotowe ciastka piec około 12 minut lub do zrumienienia
- po upieczeniu ciastka delikatnie podważyć, gdyż mogą lekko przykleić się do papieru, wystudzić
- przechowywać w zamkniętym pojemniku
Ciasteczka sezamowe są chrupiące i niezbyt słodkie, więc zadowolą również osoby, które nie przepadają za słodyczami. Gotowe ciastka nie kruszą się, zachowują kształt nadany przed upieczeniem.
Dla mnie bomba! Jakie wspaniałe do schrupania! Oj, teraz, kiedy piję kawę zjadłabym jeden taki krążek :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, takie ciasteczka to zdrowa przekąska, więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia :)
UsuńAch, jak ja uwielbiam takie ciastka! :)
OdpowiedzUsuńZamierzam upiec ciasteczka sezamowe, ale proszę odpowiedzieć czy te orzeszki prażone są solone?
OdpowiedzUsuńMoje nie były solone.
Usuńjako, że i orzeszki i sezam uwielbiam - dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńWczoraj je piekłam, użyłam orzeszków solonych i wyszły pyszne i chrupiące 😊
OdpowiedzUsuń