Szarlotkę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm.
Szarlotka
Składniki:
CIASTO
250g mąki pszennej
125g masła
100g cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
750g twardych kwaskowatych jabłek
60g masła
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne
- każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki
- na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje
- do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną
- gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć na dno formy (rozciągam lekko ciasto, układam na dnie formy i wylepiam dłonią całe dno), nakłuć widelcem
- na cieście równomiernie rozprowadzić cienką warstwę mąki ziemniaczanej
- ciasto posypać połową cynamonu, wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać, posypać resztą cynamonu
- przygotować kawałek papieru do pieczenia wielkości formy
- wyjąć z lodówki drugą część ciasta, podsypać lekko mąką, rozwałkować cienko na przygotowanym papierze na kwadrat o wielkości formy
- papier ułożyć na jabłkach ciastem do spodu, delikatnie zdjąć go z ciasta, placek docisnąć do jabłek, zaklejając szczelnie boki tak, by ciasto przylegało do formy
- ciasto nakłuć widelcem
- piec w 180 stopniach przez około 45 minut
- upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem, następnie kroić na kwadraty
Szarlotka jest dość mocno słodka ze względu na karmelizowane jabłka. Delikatne, kruche ciasto wspaniale harmonizuje z nadzieniem jabłkowym. Smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny w cieście.
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńChyba jutro upiekę szarlotkę! :)
Pyszna, kusząca i pachnąca. Uwielbiam szarlotki :)
OdpowiedzUsuńSzarlotką mogę się zajadać non stop ! Smacznie wygląda ta twoja, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie, jestem pewna, że smakowała wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń750 jablek? Troche sporo :)
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność, gramy gdzieś uciekły ;-)
Usuń