Brownie z poniższego przepisu nie zawiera też masła, który zamieniłam na olej rzepakowy (można użyć innego), a mąka jest obecna w naprawdę niewielkiej ilości. Wszystko to sprawia, że brownie bananowe nie jest mocno kaloryczne, a jeden kawałek zawiera około 160-170 kalorii.
Mam nadzieję, że przekonałam Was powyżej wymienionymi zaletami do przygotowania tego brownie, a jeśli jeszcze się wahacie, obejrzyjcie zdjęcia tego smakołyku, a potem zabierzcie się za pieczenie. Naprawdę warto! :)
Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23x23cm.
Brownie bananowe
Składniki:
220g obranych bananów (2 średnie banany)
125g gorzkiej czekolady
100g suszonych daktyli + 1/3 szklanki wrzątku
2 jajka
3 łyżki (60g) miodu
3 łyżki (30ml) oleju
4 łyżki (40g) mąki pszennej
4 łyżki (32g) kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- czekoladę z olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- suszone daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia
- banany lekko rozgnieść, dodać do nich zamoczone daktyle (razem z wodą), rozdrobnić blenderem na mus
- do masy owocowej dodać jajka, ostudzoną (ale ciągle płynną) czekoladę, miód oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać
- do masy przesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut
- brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo
- upieczone brownie ostudzić, kroić w kwadraty, można przechowywać w lodówce
Dla mnie rewelacja! Mam już za sobą różne bezmączne brownie, ale z bananami jeszcze nie robiłem :)
OdpowiedzUsuńW moim brownie jest nieco mąki, a smak banana i czekolady to połączenie idealne :)
UsuńCudowne! I ten bananowy smak - idealnie :D
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńBananowe brownie? Musi być przepyszne, koniecznie muszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńCzy można mu się oprzeć...? Ja nie potrafię :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :O kocham brownies, musze spróbowac twój przepis :)
OdpowiedzUsuńhttps://wordpress.com/posts/byoliv.wordpress.com zapraszam na mojego bloga :) własnie zaczynam
Cudowne <3
OdpowiedzUsuńA miód kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność, uzupełnię przepis. Miód można dodać w dowolnym momencie, o ile jest płynny. Jeśli jest stały, należy dodać go podczas rozpuszczania czekolady.
UsuńCudne ja jednak pomijam miod, banany i daktyla dają mi wystarczająca slodycz
OdpowiedzUsuńTo jest tak pyszne! Malutki kawałek zaspakaja chęć na słodkie. Idelanie, lepkie, ciężkie, mokre. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń