Brownie bananowe

Brownie bananowe jest miękkie, maziste i rozpływające się w ustach. Różni się od ciężkiego w konsystencji brownie chałwowego, ale jest równie pyszne i czekoladowe w smaku. Do jego przygotowania nie używa się cukru, gdyż znajdujące się w wypieku dojrzałe banany, miód oraz suszone daktyle, to mieszanka wystarczająco słodkich składników.

Najlepsze brownie bananowe


Brownie z poniższego przepisu nie zawiera też masła, który zamieniłam na olej rzepakowy (można użyć innego), a mąka jest obecna w naprawdę niewielkiej ilości. Wszystko to sprawia, że brownie bananowe nie jest mocno kaloryczne, a jeden kawałek zawiera około 160-170 kalorii. 
Mam nadzieję, że przekonałam Was powyżej wymienionymi zaletami do przygotowania tego brownie, a jeśli jeszcze się wahacie, obejrzyjcie zdjęcia tego smakołyku, a potem zabierzcie się za pieczenie. Naprawdę warto! :)
Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23x23cm.

Brownie bez cukru

Brownie bananowe

Składniki:

220g obranych bananów (2 średnie banany)
125g gorzkiej czekolady
100g suszonych daktyli + 1/3 szklanki wrzątku
2 jajka
3 łyżki (60g) miodu
3 łyżki (30ml) oleju
4 łyżki (40g) mąki pszennej
4 łyżki (32g) kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Brownie z dodatkiem banana

Wykonanie:

- czekoladę z olejem  przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- suszone daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia
- banany lekko rozgnieść, dodać do nich zamoczone daktyle (razem z wodą), rozdrobnić blenderem na mus
- do masy owocowej dodać jajka, ostudzoną (ale ciągle płynną) czekoladę, miód oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać


Brownie bananowe bez cukru

- do masy przesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut
- brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo
- upieczone brownie ostudzić, kroić w kwadraty, można przechowywać w lodówce


Brownie

12 komentarzy:

  1. Dla mnie rewelacja! Mam już za sobą różne bezmączne brownie, ale z bananami jeszcze nie robiłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim brownie jest nieco mąki, a smak banana i czekolady to połączenie idealne :)

      Usuń
  2. Cudowne! I ten bananowy smak - idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowe brownie? Musi być przepyszne, koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można mu się oprzeć...? Ja nie potrafię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :O kocham brownies, musze spróbowac twój przepis :)


    https://wordpress.com/posts/byoliv.wordpress.com zapraszam na mojego bloga :) własnie zaczynam

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność, uzupełnię przepis. Miód można dodać w dowolnym momencie, o ile jest płynny. Jeśli jest stały, należy dodać go podczas rozpuszczania czekolady.

      Usuń
  7. Cudne ja jednak pomijam miod, banany i daktyla dają mi wystarczająca slodycz

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest tak pyszne! Malutki kawałek zaspakaja chęć na słodkie. Idelanie, lepkie, ciężkie, mokre. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.