Ciasteczka Bounty

Ciasteczka Bounty to kruche krążki przełożone pyszną masą kokosową i oblane z wierzchu czekoladą. Nie smakują tak samo jak batonik, ale łączą w sobie dwa charakterystyczne dla niego smaki: kokos i czekoladę. Dodatek kruchego ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna.
Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem kokosowy i upiec ciasteczka, następnego - ciastka przełożyć kremem i udekorować polewą czekoladową. Dzięki takiemu podziałowi, nie spędzimy w kuchni całego popołudnia, a schłodzonym kremem będzie nam łatwiej przełożyć ciastka.
Ciasteczka po oblaniu czekoladą należy schłodzić, a przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce.
Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem).

Kruche ciasteczka Bounty


Ciasteczka Bounty

Składniki:

CIASTO KRUCHE
150g mąki pszennej
80g masła
80g cukru pudru
50g śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

KREM KOKOSOWY
80ml śmietanki 30%
40g białej czekolady
30g masła
50g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru

POLEWA CZEKOLADOWA
35g gorzkiej czekolady
35g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju


Kruche ciasteczka kokosowe w czekoladzie

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- schłodzone ciasto umieścić na papierze do pieczenia, wałkować przykryte folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki


-  ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze
- piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasteczka delikatnie przełożyć na talerz, ostudzić
- jeśli nie przekładamy tego samego dnia ciasteczek kremem, należy przechowywać je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej

Kruche ciasteczka kokosowe

KREM KOKOSOWY
- do rondelka przełożyć śmietankę i masło, podgrzać niemal do zawrzenia
- od razu zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać
- do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie ten dodatek), dokładnie wymieszać
- masę schłodzić w lodówce
- krem można pozostawić na całą dobę w lodówce, pamiętając, by wyjąć go nieco wcześniej, żeby nieco zmiękł, zanim rozpoczniemy przekładanie ciasteczek


Kruche ciasteczka przełożone kremem kokosowym

PRZEŁOŻENIE CIASTECZEK MASĄ
- krem kokosowy podzielić na mniej więcej równe części (za pomocą wagi lub "na oko"), w ilości odpowiadającej połowie liczby ciasteczek
- na połowę ciasteczek nałożyć równomiernie sporą ilość masy, delikatnie docisnąć drugim ciasteczkiem, boki masy wyrównać łyżeczką lub palcem
- ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować polewą czekoladową, radzę jednak schować je do pojemnika i schłodzić, dzięki temu polewa będzie szybciej zastygać na zimnym ciastku


Kruche ciasteczka Bounty

POLEWA CZEKOLADOWA
- w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką z dodatkiem oleju
- najlepiej po rozpuszczeniu czekolady wyłączyć palnik pod garnkiem z kąpielą, ale nie zdejmować polewy na blat, żeby utrzymała rzadką konsystencję przez cały czas trwania dekorowania
- ciasteczka zanurzać do połowy w polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę, stawiając na sztorc, częścią bez polewy do kratki lub jeśli nie macie kratki, na folię aluminiową
- ciasteczka pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy, można je schłodzić w lodówce
- ciasteczka po zastygnięciu polewy nie powinny się do siebie kleić, więc można przechowywać je ułożone w szczelnym pojemniku w lodówce


Krem kokosowe do ciasteczek

12 komentarzy:

  1. To jedne z najelegantszych ciasteczek, jakie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można je przechowywac ?? Zastanawiam sie czy na Święta ich nie zrobić, ale nie wiem czy wytrzymaja dostatecznie dlugo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przechowywane w lodówce, powinny wytrzymać do tygodnia czasu, dlatego najwcześniej robiłabym je 20-21.grudnia.

      Usuń
  3. Z tej porcji ile wychodzi ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane nad pierwszym zdjęciem.

      Usuń
    2. Hahaha. Zawsze od razu czytam przepis i tej informacji nie zauważyłam :) Dziękuję

      Usuń
    3. Polecam czytać wszystkie informacje, nad i pod przepisem, często zamieszczam tam rady czy wskazówki odnośnie wykonania, użytych składników, formy, itp. :)

      Usuń
  4. Witam , dlaczego ciastka mi się kurczą i zniekształcają . Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto kruche może się kurczyć podczas pieczenia, jeśli nie było wcześniej odpowiednio schłodzone lub temperatura pieczenia (zwłaszcza na początku) nie była odpowiednio wysoka. Wówczas tłuszcz zaczyna się topić, a ciasto się kurczy.

      Usuń
  5. Скажите, сода нужна в тесто и сколько надо. Соль нужно в тесто. Сколько грамм соли и сколько грамм соды. Тесто не подымается сырое

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiego ciasta nie jest potrzebna soda. Jeśli chodzi o sól, można dodać szczyptę do smaku.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.