Z podanych składników powinno wyjść około 32 sztuk, jedno ciasteczko zawiera 60-70 kalorii.
Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
120g mąki pszennej
120g dobrej jakości masła orzechowego
100g cukru (u mnie pół na pół cukier puder z domowym cukrem waniliowym)
60g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:
- miękkie masło utrzeć z cukrem
- cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe
- mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, dodać do masy, utrzeć lub szybko wyrobić ręcznie
- jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej wody
- ciasto powinno być miękkie
- ciasto zafoliować i schłodzić
- ze schłodzonego ciasta uformować nieduże kulki (u mnie około 15g), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć gładkim dnem szklanki
- ciasteczka piec 12-14 minut w 170-180 stopniach, najlepiej upiec 1-2 ciasteczka "testowe", aby sprawdzić, ile czasu potrzebują na upieczenie
- ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika są z wierzchu dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, nie należy ich piec za długo
- jak większość ciasteczek, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku
50g cukru waniliowego? :O
OdpowiedzUsuńTak, domowego cukru waliliowego, czyli drobnego cukru aromatyzowanego laską prawdziwej wanilii.
Usuńnie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam domowe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie... kruche, delikatne i taki piękny kolor :) Ummm, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa na pewno je upiekę.Już wiem ,że są pyszne.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMaslo orzechowe jest słone, nie czuć tej soli w tych ciastkavh?
OdpowiedzUsuńCiasteczka są lekko słone.
UsuńMusiały pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńOwszem :)
Usuń