Marchewka, podobnie jak dynia, wpływa na wilgotność ciasta, nadaje mu też specyficzny, marchewkowy kolor. W przypadku tego wypieku nie jest to tak widoczne, gdyż obecny w przepisie cynamon również rzutuje na barwę ciasta.
Ciasto marchewkowe można przygotować bez dodatku orzechów czy bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :)
Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dlatego jest takie wysokie, ale z podanych proporcji możecie śmiało upiec je w nieco większej formie, np. o średnicy 20cm.
Skorzystałam z przepisu znalezionego na instagramie u użytkowniczki milanemtseva.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
CIASTO
200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii
200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę)
150g cukru
110g (1/2 szklanki) oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g bakalii lub orzechów (u mnie po 25g orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek i suszonych daktyli)
FROSTING
60ml śmietanki 30%
20g białej czekolady
20g orzechów włoskich
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką mąki
- marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne wiórki i odciśnięta z nadmiaru soku
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlać olej oraz dodać ekstrakt waniliowy
- do drugiej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli
- do składników mokrych dodać w kilku partiach składniki suche, delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera
- na koniec do masy dodać startą marchewkę oraz oprószone mąką bakalie, dokładnie wymieszać
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
- ciasto przełożyć do formy, piec w 170-180 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, dopiero wtedy rozpocząć przygotowanie frostingu
- orzechy włoskie drobno posiekać
- śmietanka powinna być mocno schłodzona
- białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodawać ją partiami do przestudzonej (ale ciągle płynnej) czekolady, mieszając do uzyskania jednolitego kremu
- gotowy frosting wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównać, od razu posypać orzechami
- całość schłodzić w lodówce
- ze względu na frosting, ciasto należy przechowywać w lodówce
Mniam, marchewkowce to najlepsze ciasta na jesień :)
OdpowiedzUsuńDziś mam zamiar je upiec, oby wyszło! :)
OdpowiedzUsuń