Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk, jedno ciasteczko ma 95-100 kalorii.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
120g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g masła
50g cukru pudru
25g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
3 łyżki (24g) kakao
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika, ostudzić
-do ostudzonej, ale ciągle płynnej mieszanki dodać żółtko, ekstrakt z wanilii i cukier puder, składniki wymieszać
- mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę oczyszczoną oraz kakao wymieszać razem
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto powinno być dość miękkie i łatwo się zlepić
- ciasto zafoliować, schłodzić
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki (u mnie ważyły około 21g), jest to dość trudne, gdyż ciasto nieco się kruszy
- w dłoniach uformować kulki, pod wpływem ciepła dłoni ciasto ładnie się formuje jak plastelina
- kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, można lekko przycisnąć, minimalnie je spłaszczając
- ciasteczka dobrze schłodzić, dzięki temu nie będą rozlewać się podczas pieczenia, tylko przyjmą ładny kształt
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni, schłodzone ciasteczka piec około 13 minut
- ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i delikatnie, więc nie należy ich od razu zdejmować z blachy, tylko chwilę odczekać
- nie należy ich piec za długo, bo stwardnieją; najlepiej upiec 1-2 ciasteczka "testowe", sprawdzając, po jakim czasie ciasteczka są upieczone
Wyglądają uroczo i apetycznie! przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńZnakomite! :)
OdpowiedzUsuńBosko wyglądają te czekoladowe kuleczki :)
OdpowiedzUsuń