Sernik z poniższego przepisu, podobnie jak znany już Wam sernik stracciatella, przygotowany jest na bazie jogurtu i nie zawiera w składzie ani twarogu, ani ubitej śmietanki. Przy sernikach bez pieczenia nie jest to jednak wadą i nie wpływa na mniej sernikowy smak deseru. Całość ma natomiast mniej kalorii i delikatniejszy smak.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą należy zmienić ilość składników. Zapraszam do spróbowania :)
Składniki:
SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
50g masła
2 płaskie łyżeczki kakao
MASA CZEKOLADOWA
500g jogurtu greckiego
100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
100g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
starta czekolada do dekoracji
Wykonanie:
- jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić
- biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia
- masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, łyżeczką lub dłonią wylepić całe dno, formując jednolity spód
- spód biszkoptowy schłodzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady, dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników
- do masy czekoladowej dodać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, wszystko wymieszać
- żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić
- do ostudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty masy, dokładnie wymieszać
- masę czekoladową przełożyć na schłodzony spód biszkoptowy, wyrównać, schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej czekolady
Bardzo piękny piankowy i puszysty deser. Wspaniale wygląda i już czuję że smakuje wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapewniam, że smakuje wybornie :)
Usuńwygląda pięknie jak zwykle :)
OdpowiedzUsuńA ja jak zwykle dziękuję ;)
UsuńPerfekcyjny sernik! :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować fantastycznie! *.*
Dzięki :)
UsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMa cudowną konsystencję, no i wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu :)
Czy tortownice wykładamy papierem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńWszystko jest opisane w sposobie wykonania sernika: można wyłożyć całą tortownicę, lub tylko spód.
UsuńA czy do masy czekoladowej można dodać np 1 łyżeczkę rumu żeby smak był "ostrzejszy"?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć jak to wpłynie na smak sernika, może warto dodać odrobinę rumu tylko do części masy podczas przygotowań i spróbować, jak smakuje.
Usuńspód z sucharków tez by pasował.biore 2 opakowania sucharków z biedronki miele na maszynce do mięsa dodaje słoiczek kremu czekoladowo-orzechowego (morze być nutella)zagniatam taką półsuchą masę i wyklejam nią spód blaszki.pozostaje chrupiący nawet po kilku dniach w lodówce i z bitą śmietaną na wierzchu.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
UsuńJestem w raju sernikowym :D
OdpowiedzUsuńCzekolada z pomaranczą...dzieciństwo. Pyszny sernik. Robiłam tez z białą czekoladą i trudno powiedzieć ktora wersja lepsza, obie wspaniałe
OdpowiedzUsuńCzy można zamienić czekoladę na mleczną ( bo to dla dzieci) ?
OdpowiedzUsuńTak ale należy zmniejszyć ilość dodanego cukru.
UsuńWitam, taka ilość składników wystarcza na jakiej wielkości formę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa małą tortownicę o średnicy 17cm.
UsuńDobry wieczór. Czy zelatyne z wodą trzeba również rozpuścić w 4 łyżkach wody czy jakieś inne proporcje ? :)
OdpowiedzUsuńTak, w czterech łyżkach.
UsuńI czy można użyć bialej czekolady? :)
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńCzy można na biszkopty położyć frużelinę z truskawek a dopiero na to masę jogurtową?
OdpowiedzUsuńMożliwe, choć nie wiem, czy masa będzie się wtedy trzymać biszkoptów.
Usuń