Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.
Składniki:
160g chałwy waniliowej
75g gorzkiej czekolady
50g masła
50g cukru
80g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki (około 25g) kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika
- do gorącej mieszanki dodać przesiane kakao oraz 100g drobno pokruszonej chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia
- jajka ubić z cukrem, dodać mieszankę czekoladową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać
- masa powinna być bardzo gęsta
- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie, rozprowadzić w miarę równomiernie (nie będzie to łatwe ze względu na gęstość masy)
- pozostałe 60g chałwy pokroić w cienkie plasterki, poukładać je w niewielkich odstępach na wierzchu brownie, wcisnąć je lekko w masę
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem)
- nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie
Na pewno skorzystam z tego przepisu. Już nie mogę się doczekać! :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak krówka XD
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Haha jakie łaciate! Jak krówka :) Przepis zapisany i do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyglada przepysznie, bardzo sie nam spodobalo. Bardzo ciekawa strona i piekne zdjecia. Pozdrawiam cieplutko, Edyta :-)
OdpowiedzUsuńTaka łaciata krówka :) Jest piękne i z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary formy? :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
I jest pyszne :) Wymiary formy masz podane nad pierwszym zdjęciem.
Usuńczy zamiast masła mozna dodac olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy można nie dodawać chalwy? Wyjdzie równie pyszne, mokre brownie?
OdpowiedzUsuńNa pewno nie wyjdzie takie samo jak w przepisie, proszę poszukać na blogu przepisu na inne brownie bez użycia chałwy.
Usuń