Tarta z gruszkami i karmelem to propozycja pysznego kruchego ciasta, wypełnionego kremowym nadzieniem i aromatycznymi gruszkami, z dodatkiem sosu karmelowego.
Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga kilku etapów: upieczenia ciasta kruchego, przyrządzenia nadzienia oraz owoców, a także sosu karmelowego. Całość dobrze ze sobą współgra smakowo, a jeśli wykorzystacie miękkie, soczyste gruszki, będzie także rozpływać się w ustach.
Swoją tartę przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm. Jeśli skorzystacie z formy o takiej samej średnicy, możecie śmiało przygotować ciasto z proporcji podanych poniżej, jeśli z nieco większej - warto zwiększyć ilość masła i mąki na wartości podane w nawiasach. Ilość nadzienia jest natomiast przygotowana trochę na wyrost; w zależności od wielkości gruszek, może się zdarzyć, że nie wykorzystacie całości nadzienia.
Tarta z gruszkami i karmelem
Składniki:
CIASTO KRUCHE
100g (120g) mąki pszennej
50g (60g) masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
NADZIENIE
350g serka mascarpone
50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy)
2 małe jajka
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
4 gruszki (około 400-500g przed obraniem)
sok z 1/2 cytryny
SOS KARMELOWY
50g cukru
30ml wody
30ml śmietanki 30%
10g masła
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy na tartę lub do tortownicy (w niej należy wykleić ciastem tylko połowę wysokości obręczy)
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia
- żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec
"na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru
do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy
fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec
kolejne 5-10 minut do zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier, zalać go równomiernie wodą, podgrzewać do momentu, aż syrop zacznie się gotować, nie mieszać
zmniejszyć
moc palnika, gotować aż cała woda wyparuje, a cukier przyjmie
bursztynowy kolor, uważać, żeby nie spalić karmelu, gdyż będzie miał
gorzki smak
- zdjąć, dodać masło, energicznie wymieszać, małym strumieniem wlać śmietankę, cały czas mieszając
- całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje
- gotowy sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia
-
żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można go schłodzić, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po
wylaniu na tartę, która będzie przechowywana w lodówce
- zbyt rzadki sos można ponownie krótko podgrzać do większego zgęstnienia, zbyt gęsty rozrzedzić, dodając odrobinę śmietanki
NADZIENIE
- składniki na nadzienie powinny być w temperaturze pokojowej
- gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ale tak, by zachowały swój kształt, każdą połówkę ponacinać z wierzchu nożem
- gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców
- mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować
TARTA Z GRUSZKAMI
- na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia
- na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki gruszek, przekrojem do spodu, delikatnie, najlepiej małą łyżeczką, wlać resztę nadzienia, tak, by nie zakryło gruszek i aby sięgało niemal równo z brzegiem ciasta kruchego
- może okazać się, że nadzienia będzie nieco za dużo ze względu na wielkość gruszek lub wysokość brzegu ciasta
- tartę delikatnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35-40 minut lub do ścięcia się nadzienia tarty (można to sprawdzić, delikatnie dotykając wierzch patyczkiem)
- tartę pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schłodzić przez całą noc w lodówce, osiągnie wtedy odpowiednią konsystencję
- tartę przed podaniem polać z wierzchu sosem karmelowym
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuń