Kokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych.
Z podanej porcji przygotujecie około 35 ciasteczek.
Kokosowe ciasteczka budyniowe
Składniki:
120g mąki pszennej
120g masła
80g cukru pudru
80g wiórków kokosowych
2 budynie w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (każdy po 40g)
2 żółtka
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego do obtoczenia ciasteczek
Wykonanie:
- masło i żółtka powinny być z lodówki
- mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem
- dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego
- na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy
- każdą kuleczkę obtoczyć w mieszance cukrowej, ułożyć w niewielkich odstępach na talerzu, schłodzić przez 30 minut
- schłodzone ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 15 minut
- po tym czasie można przełamać jedno ciasteczko i sprawdzić, czy jest upieczone
- ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczą i delikatnie popękają, na gorąco będą bardzo kruche, więc tuż po wyjęciu z piekarnika nie należy ich przekładać, tylko pozostawić do przestygnięcia
- ostudzone przechowywać ładnie poukładane (wrzucone "byle jak" pokruszą się) w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej
Cudnie wyglądają takie popękane :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJakie one są ładne. Delikatne, puszyste i.. jeśli pachną kokosem to są już moje :)
OdpowiedzUsuńPachną :) I rzeczywiście są bardzo delikatne.
UsuńZapisuję do wyprobowania, ale już wiem, że dzieci (i mąz) będa zachwycone
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńZazwyczaj robię budyniowe w formie "wykrawanej", ale te są bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńI też szybko się robi ;)
Usuńlubię domowe ciasteczka, ale przyznam, że takim przepisem się jeszcze nie spotkałam. Bardzo fajne!
OdpowiedzUsuńNie spotkałaś się, bo to mój kuchenny twór ;)
UsuńTez dzis robie, już drugi raz. Są przepyszne..... Pozdrawiam serdecznie..
UsuńFantastyczne ciasteczka, takie urokliwe :>
OdpowiedzUsuńPoczęstuj się jednym ;)
UsuńJak pysznie wyglądają, bardzo chrupiąco :-)
OdpowiedzUsuńJa tez chetnie spriboje , zapowiada sie pysznie.
OdpowiedzUsuńpychotki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lekkie i delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Proste i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńczy zamiast malutkich ciasteczek mozna upiec jeden wiekszy placek cos jak spod pod tort czy bedzie kruche czy stwardneje
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że ciasto na ciasteczka jest zbyt delikatne, aby upiec z niego jeden duży blat.
Usuń2/3 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia czy płaskiej?
OdpowiedzUsuńPłaskiej.
UsuńDziękuję za odpowiedź, ciasteczka wyszły doskonałe
Usuńa jak z ich świeżością
OdpowiedzUsuńw sensie ile dni na przód można zrobić przed zaplanowanym podaniem
Ciasteczka można przechowywać jak większość ciastek kruchych przez co najmniej kilka dni (do tygodnia maksymalnie), choć wiele zależy od warunków przechowywania.
Usuńi jeszcze jedno nie trzeba tych kuleczek spłaszczać pod wpływem temp się tak dzieje, bo ja im trochę pomogłam ale widzę posypka momentalnie znikła w piekarniku. ...
OdpowiedzUsuńW przepisie nie zalecam spłaszczania, gdyż kulki pod wpływem temperatury delikatnie same się spłaszczają. Aby posypka cukrowa się zachowała, polecam schłodzić ciasteczka przed pieczeniem oraz piec je w odpowiednio wysokiej temperaturze.
UsuńDziękuję za wszystkie rady,
Usuńciasteczka są fenomenalne i faktycznie po tygodniu równie smaczne.
Super, pozdrawiam! :)
UsuńWitam! Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki np.kokosowej?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, gdyż nie robiłam tych ciasteczek z inną mąką.
UsuńWitam,ja zrobiłam z mąki kokosowej i nie wiem czy to dlatego,ale moje ciasteczka się nie rozpłynęły�� ale smakowo świetne
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, czy rodzaj mąki miał wpływ na to, że ciasteczka się nie rozpłynęły podczas pieczenia. Cieszę się, że smakowo się udały.
UsuńZ pewnością zrobię jeszcze raz ze zwykłą mąka,i też zamiast ekstraktu waniliowego dodam arakowy
UsuńMąka kokosowa inaczej chłonie wodę stąd pewnie problemy bo kiedyś sama sparzyłam się robiąc z kokosowej pancakes. Też wyszly plaskate ;)
Usuńsuper pomysł
Usuńbardzo ładnie wygląda koniecznie strubuję
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru pudru mogę użyć drobny cukier do wypieków?
OdpowiedzUsuńCzy do ciasteczek można dodać margarynę zamiast masła? Pozdrawiam i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka na pewno będą nieco inne w smaku i konsystencji, bo masło nadaje im kruchości, ale z margaryną też powinny się udać.
UsuńWpisuję na listę zadań do kalendarza adwentowego :-}
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie ,napewno spróbuję
OdpowiedzUsuńW szkole u Syna ma być "niebieska kawiarenka" - z niebieskimi ciastkami, galaretkami itp. (niebieski jako kolor autyzmu, a dochód na zakup słuchawek wygłuszających dla uczniów potrzebujących wyciszenia). I tak się zastanawiam nad dodaniem wiórków kokosowych wcześniej wymieszanych z niebieskim barwnikiem żelowym... Czy lepiej całe ciasto zafarbować?
OdpowiedzUsuńNie barwiłam nigdy wiórków kokosowych, wydaje mi się, że lepiej byłoby dodać barwnik do ciasta.
Usuń