Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki.
Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje.
Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak dość syty, więc można też podzielić go na więcej porcji do mniejszych naczyń.
Mus truskawkowy z kaszy manny
Składniki:
40g kaszy manny
300ml mleka
30g cukru
1 łyżka soku z cytryny
200g truskawek
100g śmietanki 30%
1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji
Wykonanie:
- kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut
- resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia)
- ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, lekko ostudzić pod przykryciem z folii spożywczej (ułożonej tak, by dotykała powierzchni)
- kaszkę zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, dodać sok z cytryny, odłożyć 1-2 łyżeczki musu do dekoracji
- zmiksowane truskawki dodać do ubitej kaszki, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do kaszki
- gotowy mus przełożyć po równo do dwóch szklaneczek, wyrównać, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić
- mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki
Mus z kaszy manny można przygotować też z innymi owocami, np. malinami. Jeśli chcielibyście otrzymać mniej kaloryczny deser, można kaszę manną ugotować na wodzie zamiast mleka lub ograniczyć ilość dodanej śmietanki, z tym, że wpłynie to na pewno na smak musu.
Genialne, koniecznie muszę przetestować taką zmiksowaną kaszę mannę :-)
OdpowiedzUsuńale pysznie ten mus wygląda!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda ślicznie, tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńOkej, to ja już zaczynam robić, super ;'))) Już mam wielką ochotę. ;'')))
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Robiłam, polecam. Można bez problemu modyfikować, choć trzeba liczyć się ze zmianą konsystencji. Jednak to nie przeszkadza. Bardzo fajnie smakowała zamiana śmietanki na mascarpone :-)
OdpowiedzUsuńIle porcji wyjdzie z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńDwie szklanki o pojemności 250ml.
UsuńOk. :)
OdpowiedzUsuńA czy kasze mannę mam ubić czy blenderem rozdrobnić?
OdpowiedzUsuńJa robię to za pomocą miksera (ubijamy).
Usuń