Składniki:
250g mąki pszennej
100g cukru
130g masła
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g truskawek
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia
- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować
- dodać sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie bardzo gęste
- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, by uzyskać równą warstwę
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- układać na cieście w lekkich odstępach częścią przekrojoną do góry, lekko wciskając w ciasto
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić w temperaturze pokojowej, przechowywać pod przykryciem
Ciasto ucierane z truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku.
Jego intensywne kolory mnie przyciągnęły:)
OdpowiedzUsuńAleż kolor! Wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńRobię ciasto ucierane bardzo często :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda pięknie.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Takie proste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSwojskie klimaty!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten przepis, znam go od lat, jest prosty dobry i przede wszystkim szybki, do tego zielona herbata i mamy pełnię szczęścia:)
OdpowiedzUsuń78451]
OdpowiedzUsuń'//.,mnnbvcvcbnm,./sdfghjkl;'
Szacunek:) uwielbiam piec itp.kuchnia to mój żywioł.Nie mogę sie doczekac jak wypróbuje przepisy z twojego bloga;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wykorzystać przepisy, które przypadną do gustu :)
Usuńkolejne ciasto z owocami, które mi nie wyszło. Myślałam, że to się uda, ale znów zakalec. :(
OdpowiedzUsuńJeśli to kolejne ciasto ucierane, być może problem tkwi nie w przepisach, a np. w piekarniku, albo zbyt duża ilość owoców sprawia, że ciasto nie wyrasta odpowiednio.
UsuńWyszlo suche i twardawe :(
OdpowiedzUsuńWidocznie pieczone za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze.
UsuńProste, szybkie, pyszne. Świeżutkie nawet trzeciego dnia :-)
OdpowiedzUsuń