Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie.
Składniki:
7 sztuk okrągłych biszkoptów
180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)
250g mascarpone
50g białej czekolady
100g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy)
- kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć
- białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia
- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników
- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy
- na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać
- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt
- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty
Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi między mocno czerwonym musem truskawkowym, a bielą mascarpone i bitej śmietany.
ale smakołyki :)
OdpowiedzUsuńTylko jeść i nie patrzeć na kalorie!
UsuńAle pyszności :-) zjadłabym taki deser :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy deser świata! Zrobiłam go również z jagodami, ale z truskawkami smakuje mi lepiej.
OdpowiedzUsuńna ile osób jest ten przepis ?
OdpowiedzUsuńDeser przygotowywałam w dwóch dużych pucharkach widocznych na zdjęciach, można go też zrobić w kilku mniejszych szklankach czy pucharkach.
UsuńJeśli zrobiłam bez białej czekolady to smak będzie bardzo widoczny?
OdpowiedzUsuńSerek mascarpone jest delikatny w smaku, więc pozbawiony dodatku białej czekolady, na pewno nie będzie słodki, ale powinien się takze dobrze komponowac z resztą składników.
UsuńW zimie do takiego deseru zamiast owoców dodaję Truskawellę :)
OdpowiedzUsuń