Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi.
Tort ma średnicę 21cm.
Składniki:
CIASTO MAKOWE
200g suchego maku
190g cukru pudru
6 jajek
50g bułki tartej
50g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
olejek migdałowy (do smaku)
KREM KAWOWY
300g masła
3 jajka
100g cukru pudru
1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody
60g orzechów włoskich + 10 połówek do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO MAKOWE
- mak zalać wrzątkiem, gotować przez około 30 minut, odcedzić, dobrze odsączyć
- odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- przygotować rondelek z parującą wodą
- do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować
- miskę umieścić nad rondelkiem z parą tak, żeby para cały czas podgrzewała miskę
- jajka z cukrem ubijać mikserem tak długo, aż masa jajeczna wyraźnie zgęstnieje i zwiększy objętość, a końcówki miksera będą pozostawiać na niej ślady (może to trwać 10-15 minut)
- gęstą masę jajeczną zdjąć na blat, miksować, aż ostygnie (można też odstawić ją i miksować co kilka minut)
- orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze
- do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony mak, miód, rozdrobnione orzechy włoskie, bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą
- masę przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto całkowicie ostudzić
- ostudzone ciasto przekroić na 3 dość cienkie blaty o grubości około 1-1,5cm (można też przekroić ciasto na 2 blaty)
- blaty można od razu przełożyć kremem lub przechowywać pod przykryciem, żeby nie wyschły
KREM KAWOWY
- masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęło temperaturę pokojową
- przygotować ponownie rondelek z parującą wodą
- w misce umieścić jajka i cukier, miksować nad parą wodną tak samo jak w przypadku jajek do ciasta powyżej, aż masa zgęstnieje, ostudzić
- przygotować espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalać 30ml gorącej wody (jeśli macie mieloną kawę, należy ją po zaparzeniu przecedzić przez sitko), ostudzić
- miękkie masło utrzeć na puszystą masę
- do utartej masy dodawać stopniowo gęstą masę jajeczną (po 1 łyżce), nadal ucierając (miksując)
- na koniec dodać ostudzoną kawę, ponownie wszystko zmiksować do połączenia się składników
- gotowy krem można schłodzić lub od razu przełożyć nim blaty makowe
PRZYGOTOWANIE TORTU
- blaty makowe są na tyle wilgotne, że nie wymagają nasączenia
- na paterze lub talerzu umieścić jeden z blatów, nałożyć odpowiednią ilość kremu (około 1/4), na wierzchu ułożyć drugi krążek makowy, ponownie nałożyć krem i umieścić na nim ostatni blat
- wierzch i boki posmarować kremem
- orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze, obsypać nimi wierzch i boki tortu
- na wierzchu dodatkowo na każdym kawałku (można to zrobić już po pokrojeniu tortu) umieścić połówkę orzecha
- tort schłodzić w lodówce prze kilka godzin, najlepiej prze całą noc
- podawać schłodzony
- przechowywać w lodówce pod przykryciem
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Nie jadłam nigdy tortu makowego. Muszę kiedyś taki zrobić do kawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńJaką duża blaszkę potrzeba ?
OdpowiedzUsuńTortownicę o średnicy 21cm.
UsuńCzy mogę upiec go w rancie?
UsuńSądzę, że tak.
UsuńZrobiłam na Wielkanoc. Rewelacja. Jak kiedys moja mama robila. Masa tez przepyszna. Super przepis!
OdpowiedzUsuńSuper! To jak widać przepis mam, bo moja też robiła podobny 😉
UsuńProszę o podpowiedź, jak to zrobić z makiem mielonym (takim sprzedawanym już jako mielony)? zalewać go mlekiem przed dodaniem do jajek?
OdpowiedzUsuńZ makiem mielonym postępujemy podobnie, tylko nie trzeba go gotować ani przepuszczać przez maszynkę. Ja zalewam go wrzątkiem (może też być gorące mleko), pozostawiam na krótko, a potem dobrze odsączam. Potem należy postępować tak samo jak w przepisie.
UsuńIle dkg ma być maku gotowego mielonego
UsuńTyle, co w przepisie.
UsuńU mnie na tortownicy 21 cm, ciasta było równo z rantem. Musiałam przelewać do 24.
OdpowiedzUsuńPiekla pani w rancie? Można piec bez problemu?
UsuńPiekłam w tortownicy, ale nie powinno być problemu.
Usuńprzepyszne , u mnie hit świąt
OdpowiedzUsuń