Piernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne.
Mój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej, która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków.
Piernik z powidłami jest od razu miękki po upieczeniu, więc nie trzeba go piec dużo wcześniej przed świętami.
Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm.
Piernik z powidłami
Składniki:
CIASTO
300g mąki pszennej
150g masła
150g miodu
150g powideł śliwkowych
150ml mleka
150g cukru
2 jajka
3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
POLEWA CZEKOLADOWA
30g czekolady mlecznej
30g czekolady gorzkiej
15g masła
3 łyżki (20g) drobno posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do rondelka przełożyć masło, miód i powidła śliwkowe, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i połączenia się składników
- mieszankę zdjąć na blat, ostudzić
- jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę (ubijać przez kilka minut)
- sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku
- do masy jajecznej dodać mleko z sodą oraz ostudzoną mieszankę miodu, masła i powideł, wszystko zmiksować
- do masy przesiać mąkę, dodać kakao oraz przyprawę korzenną, wszystko krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- ciasto przełożyć do formy (powinno zajmować około 2/3 wysokości keksówki)
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka
- upieczony piernik wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu, również z formy
- ostygnięty piernik udekorować polewą czekoladową
- przygotować polewę: w rondelku zagotować wodę, nad parą wodną ustawić miskę
- w misce umieścić masło i obie czekolady, mieszać do rozpuszczenia się masła i czekolady i uzyskania gładkiej polewy
- polewę zdjąć na blat, jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch piernika (lub jeśli wolicie, również na jego boki)
- posiekanymi orzechami posypać wierzch ciasta, lekko przyciskając je do polewy
- piernik pozostawić do zastygnięcia polewy
- przechowywać w szczelnym pojemniku
Fantastyczny przepis na tradycyjny piernik. Zapewne skorzystam :)
OdpowiedzUsuń