Ciasteczka krówkowe

Ciasteczka krówkowe to słodkie krążki przygotowane z dodatkiem masy krówkowej (kajmakowej). Z podanej ilości składników przygotowałam 26 sztuk.

Ciasteczka z masy kajmakowej


Ciasteczka krówkowe

Składniki:

320g mąki pszennej
150g masła
150g masy krówkowej (kajmakowej)
40g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche ciasteczka

Wykonanie:

- składniki powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz masę krówkową
- wszystko posiekać nożem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na części


Ciasteczka z masą krówkową

- z każdego kawałka uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie rozpłaszczyć dłonią, tworząc dość grube ciastko
- ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 170-180 stopniach przez 15-18 minut do zrumienienia
- upieczone ciasteczka ostudzić, przechowywać w pojemniku


Kruche ciasteczka krówkowe

8 komentarzy:

  1. To mussi byc pyszne zaraz lece robic przepis extra i latwy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka są miękkie czy kruche?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy trzeba robić kuleczki czy można rozwałkować i wykrawać jak np pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można uformować dowolny kształt, należy tylko wziąć pod uwagę fakt, że ze względu na zawartość proszku do pieczenia, ciasteczka rosną i wycinanie jakichś wymyślnych kształtów może nie być dobrym pomysłem. Formując ciasteczka w dłoniach unikniemy też zbędnego dodatku mąki do podsypania przy wałkowaniu.

      Usuń
  4. Piekłam faktycznie są kruche ale mi takie nie wyszły duże bo robiłam mniejsze ale też dobre .

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.