Ciasteczka krówkowe to słodkie krążki przygotowane z dodatkiem masy krówkowej (kajmakowej). Z podanej ilości składników przygotowałam 26 sztuk.
Ciasteczka krówkowe
Składniki:
320g mąki pszennej
150g masła
150g masy krówkowej (kajmakowej)
40g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- składniki powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz masę krówkową
- wszystko posiekać nożem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na części
- z każdego kawałka uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie rozpłaszczyć dłonią, tworząc dość grube ciastko
- ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 170-180 stopniach przez 15-18 minut do zrumienienia
- upieczone ciasteczka ostudzić, przechowywać w pojemniku
pychota :)
OdpowiedzUsuńTo mussi byc pyszne zaraz lece robic przepis extra i latwy
OdpowiedzUsuńCiasteczka są miękkie czy kruche?
OdpowiedzUsuńKruche.
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńCzy trzeba robić kuleczki czy można rozwałkować i wykrawać jak np pierniczki?
OdpowiedzUsuńMożna uformować dowolny kształt, należy tylko wziąć pod uwagę fakt, że ze względu na zawartość proszku do pieczenia, ciasteczka rosną i wycinanie jakichś wymyślnych kształtów może nie być dobrym pomysłem. Formując ciasteczka w dłoniach unikniemy też zbędnego dodatku mąki do podsypania przy wałkowaniu.
UsuńPiekłam faktycznie są kruche ale mi takie nie wyszły duże bo robiłam mniejsze ale też dobre .
OdpowiedzUsuń