Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami przygotowałam z ciasta drożdżowego. Są one mięciutkie i puszyste, a dość słodkie ciasto oraz duża ilość rodzynek sprawia, że mogą konkurować z klasycznymi drożdżówkami z nadzieniem.
Z podanej ilości składników można upiec 10 bułek.
Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami
Składniki:
400g mąki pszennej
350g zsiadłego mleka
130g cukru pudru
25g drożdży
50g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
100g rodzynek
cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem
- w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, dodać 150g zsiadłego mleka, wymieszać
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż drożdże zaczną pracować (20-30 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- po tym czasie dodać ekstrakt z wanilii oraz pozostałe zsiadłe mleko, wymieszać
- ze składników wyrobić ciasto, dodając stopniowo stopione i ostudzone masło
- ciasto powinno być lekko klejące
- miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ciasta
- po tym czasie dodać rodzynki, krótko wyrobić
- ciasto podzielić na 10 części
- podsypując mąką, uformować okrągłe bułki
- bułki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- uformowane bułki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (30-40 minut)
- wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni, piec przez około 25 minut do zrumienienia
- upieczone bułki ostudzić, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńOd razu zapisałam sobie ten przepis - uwielbiam każde pieczywo tego rodzaju, więc pewnie sięgnięcie po tę recepturę nie zajmie mi dużo czasu <3
OdpowiedzUsuńCzy te bułeczki można nadziać jagodami?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńszukałam długo takiego przepisu i jest ! dzieki!
OdpowiedzUsuńale super tutaj jest polecam !
OdpowiedzUsuńIle wychodzi tych bułeczek
OdpowiedzUsuń10.
UsuńOoooo, szukałam właśnie jakiegoś przepisu na słodkie bułeczki, bo ciągle chce mi się coś słodkiego, a staram się wybierać zdrowe przekąski. Ostatnio polubiłam się z chrupkim pieczywem, swoją drogą chrupak 3 ziarna to jest PETARDA do przegryzienia! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, dzięki! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń