Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem jest wilgotne i miękkie, jak wszystkie ciasta z dodatkiem kefiru, jogurtu, itp. Wzbogaciłam je o dodatek skórki cytrynowej, która podkreśla i uzupełnia kwaskowatość rabarbaru.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm.
Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem
Składniki:
350g mąki pszennej
250ml zsiadłego mleka
120ml oleju
150g cukru pudru
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
350g rabarbaru
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- rabarbar oczyścić, pokroić na nieduże kawałki
- do miski wbić jajka, dodać cukier, roztrzepać ręczną trzepaczką
- dodać ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową, zsiadłe mleko i olej, wszystko wymieszać
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać do masy, dokładnie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu poukładać dość gęsto koło siebie kawałki rabarbaru, wciskając je lekko w ciasto
- ciasto wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 35 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przechowywać w chłodnym miejscu, pod przykryciem (ze względu na rabarbar można trzymać w lodówce, wyjmując na około 1 godzinę przed podaniem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.