Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk.
Ciasteczka cappuccino
Składniki:
160g mąki pszennej
80g masła
50g cukru pudru
40g proszku cappuccino
2 żółtka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cappuccino w proszku
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, szybko zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego
- kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- każdą kulkę spłaszczyć zębami widelca
- ciasteczka piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ostudzić, delikatnie zdjąć z blachy
- przechowywać w pojemniku, ładnie ułożone (są delikatne i mogą się kruszyć)
Rewelacja, mniam!
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuń