Ciasteczka cappuccino

Ciasteczka cappuccino to niezwykle kruche krążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku).
Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk.

Ciasteczka o smaku cappuccino


Ciasteczka cappuccino

Składniki:

160g mąki pszennej
80g masła
50g cukru pudru
40g proszku cappuccino
2 żółtka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruche ciasteczka o smaku cappuccino

Wykonanie:

- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cappuccino w proszku
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, szybko zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego


Kruche ciasteczka

- kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- każdą kulkę spłaszczyć zębami widelca
- ciasteczka piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ostudzić, delikatnie zdjąć z blachy
- przechowywać w pojemniku, ładnie ułożone (są delikatne i mogą się kruszyć)


Ciastka o smaku cappuccino

2 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.