Z podanego przepisu można przygotować 12-15 sztuk.
Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem
Składniki:
5 białek
100g mąki pszennej
100g cukru pudru
100ml oleju
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150g rabarbaru
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki/plasterki
- do miski przełożyć białka, ubić je na sztywną pianę
- do piany z białek porcjami dodawać cukier puder, ubijać do wykorzystania cukru
- nadal ubijając, wlać cienkim strumieniem olej oraz ekstrakt z wanilii
- do masy przesiać małymi porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką
- na koniec dodać wiórki kokosowe oraz rabarbar, wszystko delikatnie wymieszać
- w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć ciasto do około 3/4 wysokości
- muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 20 minut do zrumienienia
- upieczone muffiny ostudzić, przechowywać pod przykryciem
smak obledny !
OdpowiedzUsuńale super tutaj jest polecam !
OdpowiedzUsuń