Przepis można powtórzyć w tortownicy o średnicy 21cm.
Cynamonowe ciasto kruche z rabarbarem
Składniki:
CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
60g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
NADZIENIE
600g rabarbaru
60g cukru trzcinowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i solą
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zimną wodę
- wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia
- część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek wielkości spodu formy (jeśli ciasto mocno się klei, można wałkować przez drugi arkusz papieru lub przez folię spożywczą)
- pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości
- ciasto w formie nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut
- podpieczone ciasto ostudzić
- rabarbar umyć (nie zdejmować skórki), pokroić na nieduże kawałki
- rabarbar zasypać cukrem, odstawić, a następnie zlać nadmiar soku
- do rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać
- nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta (nadzienia nie może być więcej, niż wysokość ciasta z boku)
- na wierzchu ułożyć pozostawiony placek z ciasta; najlepiej jest odwrócić papier z ciastem papierem do góry, a dopiero po ułożeniu placka na nadzieniu zdjąć delikatnie papier
- ciasto przylepić do podpieczonego boku
- ciasto nakłuć delikatnie widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 35 minut
- upieczone ciasto ostudzić, przechowywać pod przykryciem
- przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
fajne ciasto, nie jest za słodkie, idealne :)
OdpowiedzUsuńwow jak to wyglada !
OdpowiedzUsuńsuper blog polecam !
OdpowiedzUsuń