Wykorzystanie formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę.
Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia. Moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek.
Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki
2 białka
mąka do podsypania
Wykonanie:
- ciasto francuskie rozwinąć i wykroić duże kwadraty o boku około 13 cm
- serek mascarpone wymieszać z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce
- formę na muffiny posmarować niewielką ilością tłuszczu i oprószyć mąką
- kwadraty z ciasta włożyć do wgłębień w formie, lekko wypełniając je, brzegi zostawić na zewnątrz
- do tak przygotowanych foremek przełożyć masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka
- brzegi kwadratu zakleić szczelnie u góry, tworząc coś na kształt sakiewki
- babeczki piec w 190-200 stopniach przez 30-40 minut
- babeczki przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
Bardzo mi się ten delikatny, kremowy środek podoba. Musiały smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńjakiej średnicy były foremki? silikonowe czy metalowe?
OdpowiedzUsuńBabeczki robiłam w formie na muffiny (blacha z zagłębieniami), a wymiary jednego takiego zagłębienia to 7cm średnicy u góry i 3 cm wysokości.
OdpowiedzUsuńWitam.Z przepisu wynika,ze bialka dodajemy nie ubjane? czy dobrze zrozumialam?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, nie ubijamy białek.
Usuńile babeczek wyszło z jednego ciasta francuskiego?
OdpowiedzUsuńNiestety babeczki przygotowywałam już jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie, ale wyszło 6 lub 8 sztuk.
UsuńPyszne ,zrobione i zjedzone.Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuję za komentarz :)
UsuńZrobiłem dzisiaj babeczki dla gości. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały.
OdpowiedzUsuń2 zrobiłem z syropem klonowym zamiast cukry dla małych dzieci, także przepis bardzo uniwersalny.
Cieszę się, pozdrawiam.
UsuńNie mogłam wyjąć babeczek mimo posmarowania olejem. Foremki mam metalowe
OdpowiedzUsuń