Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia.
Smak ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego kakao instant jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru.
Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi.
Kruche ciastka kakaowe
Składniki:
120g masła lub margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
5 czubatych łyżek cukru
2 łyżki kakao słodzonego instant
6 łyżeczek wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- masło/margarynę posiekać na mniejsze kawałki, do tłuszczu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko
- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne
- schłodzić je 30 minut w zamrażarce
- ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką
- z każdego kawałka uformować rulonik (jak przy robieniu kopytek)
- nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta)
- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach
- piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut
- po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku
Bardzo fajne ciasteczka. Ja również lubię mieć zapas takich pyszności na czarną godzinę :))
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka, u mnie z zwykłym kakaem i bez kokosu ale wcinali wszyscy aż im się uszy trzęsły :) na całe szczęście zrobiłam podwójną porcję :D
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam przepisy na inne ciasteczka, których na blogu mam pod dostatkiem :)
UsuńPrzepyszne! Dzięki wiórkom kokosowym ciasto ma fajną konsystencję i szybko się je zagniata.
OdpowiedzUsuń