Krajanka owsiana z truskawkami to soczyste owoce umieszczone między warstwami pysznej kruszonki. Przygotowałam ją głównie z płatków owsianych, z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki.
Ciasto nie zawiera jajek, za to oprócz masła, znajdziecie w nim jogurt naturalny.
Kruszonka jest niezwykle krucha i chrupiąca, więc ciasto nie należy do kategorii tych, które można jeść, trzymając w dłoni.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm.
Krajanka owsiana z truskawkami
Składniki:
350g płatków owsianych
80g mąki krupczatki
120g masła
100g jogurtu naturalnego
70g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
500g truskawek
Wykonanie:
- do miski przełożyć płatki owsiane, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia
- składniki suche wymieszać
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jogurt, składniki posiekać razem, uformować kruszonkę lub zlepić w kilka kawałków
- ciasto będzie dość sypkie, jeśli jednak jest zbyt suche, można dodać nieco więcej jogurtu
- truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki
- formę wyłożyć papierem
- połowę ciasta pokruszyć na spód formy
- na cieście ułożyć dość ciasno koło siebie kawałki truskawek
- na owoce pokruszyć pozostałą część ciasta
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec 30-40 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, przechowywać pod przykryciem
- można podawać z gałką lodów
Jak widać, z płatków owsianych można przygotować wszystko, nawet kruszonkę. Ciasto wygląda smakowicie. Jesteśmy na tak!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba musze spróbowac !
OdpowiedzUsuńdanie wcale nie wychodzi drogo a smak zachwyca :)
OdpowiedzUsuń