Deser z truskawkami to połączenie dwóch kremów - z białą czekoladą i z kakao - oraz świeżych truskawek. Smaki uzupełniają się, a słodycz kremów (zwłaszcza białego) przełamuje kwaskowatość owoców.
Z przepisu można przygotować 2-3 porcje (w zależności od wielkości kieliszków).
Deser z truskawkami
Składniki:
JASNY KREM
150ml śmietanki 30%
85g białej czekolady
CIEMNY KREM
150ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
300-400g truskawek
1-2 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
JASNY KREM
- śmietankę i białą czekoladę przełożyć do miski
- miskę ustawić na garnku z parującą wodą, mieszać do rozpuszczenia się czekolady
- mieszankę ostudzić, schłodzić przez co najmniej 6 godzin w lodówce
- mocno schłodzoną mieszankę ubić mikserem na gęsty krem
CIEMNY KREM
- śmietankę wymieszać z cukrem pudrem, ubić na sztywno
- dodać kakao, krótko ubić
- krem schłodzić w lodówce
PRZYGOTOWANIE DESERU
- przygotować kieliszki (lub inne naczynia)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na plastry
- czekoladę zetrzeć na wiórki
- na dnie każdego kieliszka ułożyć dość grubą warstwę truskawek
- na owoce wyłożyć część jasnego kremu, na kremie ponownie ułożyć po kilka plasterków truskawek, przykryć ciemnym kremem
- warstwy truskawek i kremów powtórzyć, tj. truskawki, biały krem, truskawki, ciemny krem
- na wierzchu ułożyć kleks jasnego kremu, posypać startą czekoladą
- deser można podawać od razu, jeśli został przygotowany ze schłodzonych składników
- przechowywać w lodówce niezbyt długo ze względu na świeże owoce
- można też przechowywać 1-2 dni gotowe kremy i deser skomponować tuż przed podaniem
Prosty w wykonaniu i pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńPrzepis nawet prosty ale smak obłędny !
OdpowiedzUsuń