Muffiny czekoladowe z truskawkami to połączenie ciasta czekoladowego z soczystymi owocami. Babeczki są mięciutkie i mocno czekoladowe, a dodatek truskawek wspaniale urozmaica ich smak.
Z poniższego przepisu można przygotować 12 sztuk.
Muffiny czekoladowe z truskawkami
Składniki:
200g mąki pszennej
140g cukru
120g jogurtu greckiego
120g oleju
80g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
300g truskawek
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na 2-3 części
- czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski
- miskę umieścić na garnku z parującą wodą i w ten sposób rozpuścić czekoladę
- do rozpuszczonej czekolady dodać jogurt i olej, wymieszać
- dodać jajka oraz ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać
- dodać cukier, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami
- do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
- n wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki truskawek, wciskając je w ciasto
- muffiny piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, przechowywać pod przykryciem
coś pysznego !
OdpowiedzUsuńMusze powiedziec moim znajomym o tym przepisie genialne !
OdpowiedzUsuńPolecam goraco bo jest przepyszne i super wyglada !
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne. Robiłam też z borówkami i porzeczkami, wyszły równie dobre jak z truskawkami. ;)
OdpowiedzUsuń