Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm.
Ciasto z agrestem
Składniki:
240g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
140g cukru pudru
120g oleju
3 jajka
80ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
400g agrestu
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- agrest umyć, pozbawić szypułek
- do miski przełożyć jajka, dodać cukier, olej, mleko oraz skórkę otartą z cytryny, wszystko wymieszać ręczną trzepaczką
- mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
- składniki suche przesiać do składników mokrych, dobrze wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ułożyć agrest
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.