Składniki:
CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
50g cukru pudru
60g masła
2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
300g gęstego jogurtu
1 jajko
3 łyżki domowego cukru z wanilią
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
250g truskawek
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- masło do ciasta kruchego powinno być zimne, składniki na nadzienie - w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać, dodać cukier puder i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem
- dodać zimną wodę, wymieszać i zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- formę wysmarować tłuszczem
- schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy (jeśli robimy tartę w tortownicy, wyklejamy ciastem do połowy wysokości blachy)
- ciasto nakłuć, ponownie schłodzić w lodówce
- schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
NADZIENIE
- do miski przełożyć jogurt, jajko, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać
- truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki (w przypadku bardzo dużych owoców)
- nadzienie przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć kawałki owoców, zanurzając je lekko w masie
- tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 30 minut do momentu ścięcia się masy
wygląda fantastycznie, musi być wyborna
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńna pewno skorzystam z przepisu wykorzystując inne owoce!:D