Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm.
Składniki:
CIASTO
400g mąki pszennej
160g masła
150g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
400g czerwonych porzeczek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- masło i jajka powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jajka
- wszystko posiekać, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich wylepić dno formy wysmarowanej
tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, drugą rozwałkować na kawałku papieru wielkości dna formy, schłodzić
- ciasto w formie nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
- porzeczki umyć, pozbawić gałązek, wymieszać z mąką ziemniaczaną
- na podpieczony spód wyłożyć nadzienie porzeczkowe, wyrównać
- schłodzony placek wyłożyć na wierzch nadzienia, papierem do pieczenia do góry, dopiero wtedy zdjąć papier
- ciasto docisnąć po bokach do formy, nakłuć widelcem
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut
- ostudzić, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
Wygląda bardzo smakowicie! Aż chce się kawy i ciacha <3
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com
Istna bajka <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMiałam zebraną czarną porzeczkę z działki, wyszło równie pyszne. ;)
OdpowiedzUsuń