Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem to aromatyczne krążki, wykonane z pełnoziarnistej mąki pszennej, z dodatkiem dużej ilości ziaren słonecznika.
Ciasteczka są kruche, a przechowywane w szczelnym pojemniku, długo zachowują swoją świeżość.
Z podanego przepisu można przygotować około 32 sztuk.
Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem
Składniki:
160g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g ziaren słonecznika
100g masła
70g cukru trzcinowego
60g śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
- składniki powinny być z lodówki
- do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia
- dodać słonecznik, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz cukier, wszystko posiekać nożem
- dodać śmietanę, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na 30-32 małe kawałki, z każdego uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie spłaszczyć w dłoniach
- tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ostudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku
Wyglądają przepysznie. Muszę takie przygotować.
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńTak niewiele potrzeba do szczęścia, robiłam i wyszły przepyszne!
OdpowiedzUsuń