Ciasteczka chałwowe

Ciasteczka chałwowe to kruche krążki z dodatkiem chałwy, która jest mocno wyczuwalna w smaku. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały swoją kruchość.
Z poniższego przepisu można upiec około 20 sztuk.

Ciasteczka mocno chałwowe


Ciasteczka chałwowe

Składniki:

120g mąki pszennej
80g chałwy
60g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka z dodatkiem chałwy

Wykonanie:

- składniki na ciasteczka powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz pokruszoną chałwę, wszystko posiekać razem


- dodać żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na 20 części

Kruche ciasteczka z chałwą

- każdą z części uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie
- zębami widelca rozpłaszczyć kulki, tworząc ciasteczka z charakterystycznym wzorkiem
- ciastka ponownie schłodzić w lodówce (około 30 minut)
- blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia (ciasteczka w tym czasie mocno urosną)
- upieczone ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić
- przechowywać w szczelnym pojemniku


Kruch ciasteczka chałwowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.