Sernik krówkowy bez pieczenia

Sernik krówkowy bez pieczenia to deser na zimno przygotowany w tortownicy, z dodatkiem serka, cukru, słodkiej śmietanki oraz masy krówkowej (kajmakowej).  Całość nie jest mocno słodka, gdyż poza masą krówkową, do sernika dodałam tylko niewielką ilość cukru waniliowego.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik bez pieczenia


Sernik krówkowy bez pieczenia

Składniki:

800g serka do sernika (z wiaderka, niezbyt gęstego)
350-400g masy krówkowej (kajmakowej)
150g śmietanki 30%
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
24g (6 łyżeczek) żelatyny
100ml wody
biszkopty na spód (u mnie około 70g)

2-3 łyżki masy krówkowej, 1 łyżeczka masła i 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

Sernik z masą krówkową

Wykonanie:

- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- do boku formy przykleić za pomocą masła pasek z papieru do pieczenia
- na dno formy wyłożyć obok siebie biszkopty, można połamać je na kawałki, uzupełniając wolne pola


- do miski przełożyć serek i masę krówkową (kajmakową), zmiksować
- żelatynę zalać wodą, odstawić do zgęstnienia, a następnie podgrzać ją krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści (ja podgrzewam 5-10 sek., sprawdzam, czy już jest rzadka i podgrzewam ponownie)

Sernik kajmakowy bez pieczenia

- gorącą żelatynę wstępnie ostudzić
- do lekko ciepłej, ale ciągle płynnej, dodać 1 łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej rzadkiej konsystencji
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- śmietankę i cukier waniliowy przełożyć do naczynia, ubić na sztywno
- ubitą śmietanę wmieszać do masy serowej
- masę przełożyć na przygotowane biszkopty (delikatnie, żeby biszkopty się nie poprzesuwały), wyrównać, schłodzić w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia (najlepiej przez całą noc)


Sernik kajmakowy na zimno

- ścięty sernik wyjąć z formy, udekorować
- masę krówkową i masło podgrzać w kąpieli wodnej, aż stanie się bardziej płynna, zdjąć na blat, lekko przestudzić
- lejącą się masą krówkową udekorować wierzch sernika, robiąc na nim esy floresy
- zimną gorzką czekoladę zetrzeć, posypać nią wierzch sernika
- całość ponownie schłodzić, przechowywać w lodówce


Sernik krówkowy

9 komentarzy:

  1. prezentuje się idealnie :) i smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny!!! I bardzo prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Man pytanie jeśli nie mam mikrofrli to jak zrobić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wstawić kubek z żelatyną do innego naczynia z gorącą wodą.

      Usuń
  4. Mi wszystko popsuła żelatyna za szybko mi zgęstniała i mam "żelki" w serniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie stało się to podczas hartowania żelatyny, być może masa była zbyt zimna i żelatyna ścięła się, zamiast połączyć z masą.

      Usuń
  5. Właśnie wczoraj zrobiłem sernik adzisaj 4 9 2022 zjadłem razem z żoną jest dobry nie za słotki

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.