Sernik krówkowy bez pieczenia to deser na zimno przygotowany w tortownicy, z dodatkiem serka, cukru, słodkiej śmietanki oraz masy krówkowej (kajmakowej). Całość nie jest mocno słodka, gdyż poza masą krówkową, do sernika dodałam tylko niewielką ilość cukru waniliowego.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Sernik krówkowy bez pieczenia
Składniki:
800g serka do sernika (z wiaderka, niezbyt gęstego)
350-400g masy krówkowej (kajmakowej)
150g śmietanki 30%
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
24g (6 łyżeczek) żelatyny
100ml wody
biszkopty na spód (u mnie około 70g)
2-3 łyżki masy krówkowej, 1 łyżeczka masła i 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- do boku formy przykleić za pomocą masła pasek z papieru do pieczenia
- na dno formy wyłożyć obok siebie biszkopty, można połamać je na kawałki, uzupełniając wolne pola
- do miski przełożyć serek i masę krówkową (kajmakową), zmiksować
- żelatynę zalać wodą, odstawić do zgęstnienia, a następnie podgrzać ją krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści (ja podgrzewam 5-10 sek., sprawdzam, czy już jest rzadka i podgrzewam ponownie)
- gorącą żelatynę wstępnie ostudzić
- do lekko ciepłej, ale ciągle płynnej, dodać 1 łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej rzadkiej konsystencji
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- śmietankę i cukier waniliowy przełożyć do naczynia, ubić na sztywno
- ubitą śmietanę wmieszać do masy serowej
- masę przełożyć na przygotowane biszkopty (delikatnie, żeby biszkopty się nie poprzesuwały), wyrównać, schłodzić w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia (najlepiej przez całą noc)
- ścięty sernik wyjąć z formy, udekorować
- masę krówkową i masło podgrzać w kąpieli wodnej, aż stanie się bardziej płynna, zdjąć na blat, lekko przestudzić
- lejącą się masą krówkową udekorować wierzch sernika, robiąc na nim esy floresy
- zimną gorzką czekoladę zetrzeć, posypać nią wierzch sernika
- całość ponownie schłodzić, przechowywać w lodówce
piękny :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się idealnie :) i smakowicie
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!!! I bardzo prosty :)
OdpowiedzUsuńJest super 😀 polecam
OdpowiedzUsuńMan pytanie jeśli nie mam mikrofrli to jak zrobić żelatynę?
OdpowiedzUsuńMożna wstawić kubek z żelatyną do innego naczynia z gorącą wodą.
UsuńMi wszystko popsuła żelatyna za szybko mi zgęstniała i mam "żelki" w serniku.
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie stało się to podczas hartowania żelatyny, być może masa była zbyt zimna i żelatyna ścięła się, zamiast połączyć z masą.
UsuńWłaśnie wczoraj zrobiłem sernik adzisaj 4 9 2022 zjadłem razem z żoną jest dobry nie za słotki
OdpowiedzUsuń