Brownie pomarańczowe to połączenie klasycznego amerykańskiego ciasta czekoladowego z aromatem pomarańczy.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm.
Brownie pomarańczowe
Składniki:
250g gorzkiej czekolady
150g masła
160g cukru trzcinowego
120g mąki pszennej
3 jajka
120ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
3 pełne łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- do miski przełożyć połamaną na kawałki czekoladę, masło oraz skórkę otartą z pomarańczy oraz sok pomarańczowy, miskę umieścić na garnku z parą wodną i rozpuścić składniki
- rozpuszczoną mieszankę ostudzić
- do ostudzonej masy dodać cukier, ekstrakt z wanilii oraz jajka, a także przesianą mąkę i kakao, wszystko dokładnie wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę czekoladową, wyrównać
- brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 20-25 minut do ścięcia się całej powierzchni brownie (włożony do ciasta patyczek może być oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem)
- upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przechowywać w szczelnym pojemniku, można w lodówce
Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńTradycyjne ciasto czekoladowe, najlepsze co może być :)
OdpowiedzUsuń