Sernik kokosowy

Sernik kokosowy to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli kokosowego smaku. Wiórki kokosowe są mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości.

pieczony sernik kokosowy na kokosowym cieście kruchym


Sernik kokosowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
30g wiórków kokosowych
30g cukru pudru
50g masła
szczypta soli

mocno kokosowy sernik

MASA SEROWA
350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
2 jajka
50g cukru
100g wiórków kokosowych
80g śmietanki 30%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki mąki pszennej


sernik kokosowy na kruchym spodzie

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać z cukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce
- schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni


- twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić pojedynczo jajka, po każdym krótko zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać
- wlać sok z cytryny oraz wsypać wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać
- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać
- na dno piekarnika można wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą (para wodna sprzyja równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu)
- sernik wstawić do piekarnika i piec przez 55-65 minut w 160 stopniach
- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku
- ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty

sernik kokosowy

Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji i w takiej postaci smakuje równie wybornie.

6 komentarzy:

  1. serniczek wygląda przepysznie :) dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis Sprawdzony Smacznego +

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj sernik zgodnie z przepisem i niestety wyszedł bardzo niski i strasznie ubity. Po jednym niedużym kawałku człowiek jest już zapchany. Robiłam wszystko tak jak opisałaś i nie wiem dlaczego nie udał się. Może masz jakieś wskazówki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik nie rośnie, więc wychodzi taki, jak przed włożeniem do piekarnika. Jak widać na zdjęciach, sernik jest z założenia niski. Sernik po upieczeniu jest zwarty i ciężki, z dobrze wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi, co opisałam nad przepisem. Rodzaj użytego twarogu może mieć wpływ na końcowy efekt, z tego mielonego w domu sernik może wyjść bardziej zbity, ale również z sera wiaderkowego nie będzie lekki i puszysty.
      Trudno mi powiedzieć, czy coś poszło nie tak, czy po prostu ten rodzaj sernika nie przypadł Ci do gustu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. MMMMMM. Pychota!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.