Deser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś, ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników.
Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru.
Deser kubusiowy
Składniki:
300ml soku Kubuś o dowolnym smaku
3/4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
15g masła
1 łyżka cukru
150g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku)
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody
6 herbatników
2 kostki czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:
- na dnie dwóch pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika
- sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę, jedną zagotować z masłem i 1 łyżką cukru, w drugiej rozpuścić proszek budyniowy, dokładnie mieszając
- do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń, gotować na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki
- ugotowaną masę kubusiową wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać, na wierzchu ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika, całość pozostawić do ostygnięcia
- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym (dodanym do smaku)
- żelatynę zalać 1 łyżką wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, pozostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty serka, dokładnie wymieszać
- serek przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej
- przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce czekoladą, podawać schłodzone
Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku są dobrze widoczne i bardzo ładnie prezentują się w szklanych pucharkach.
Do przygotowania masy serowej można wykorzystać serek homogenizowany waniliowy, pomijając wówczas dodatek cukru i aromatu waniliowego.
robiłam takie ciasto :) świetne jest!
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię :)
Usuńświetny pomysł, podbieram:)
OdpowiedzUsuńBardzo tani i prosty w przygotowaniu deser. Wykorzystałam pseudo-Kubusia z "Biedronki" i serek waniliowy Tutti również z "Biedronki". Warstwa kubusiowa mile zaskoczyła mnie swoim kwaskowatym smakiem, fajnie kontrastującym z dość słodką warstwą serkową. Do tej pory nie byłam przekonana do deserów na bazie soku Kubuś. Wydawało mi się, że będą zbyt marchwiane w smaku. A tu miłe zaskoczenie! Naprawdę smaczny deser, nawet bardziej na drugi dzień od zrobienia, po dobie spędzonej w lodówce.
OdpowiedzUsuńTo teraz trzeba zrobić ciasto Kubuś ;)
UsuńNa ile porcji wystarczą podane składniki ? Ile czasu mniej więcej zajmuje ścięcie się masy ?
OdpowiedzUsuńSkładniki wystarczą na 2 dość duże porcje (widoczne na zdjęciu pucharki). Z racji, że deser podawany jest w pucharkach, nie ma potrzeby czekać nie wiadomo jak długo na zastygnięcie masy, bo nie będzie potrzeby kroić go lub porcjować. Masa kubusiowa na pewno musi wystygnąć, zanim położymy na nią drugą warstwę, natomiast warstwę z serka homogenizowanego można schłodzić 1-2 godziny i podawać.
Usuń